Legatura dintre cei trei jurnalisti care au fost rapiti, in Irak, in urma cu noua ani, a luat o intorsatura incredibila. Desi toata lumea se astepta ca momentele de teroare traite impreuna sa-i apropie, lucrurile au stat altfel.
Trei jurnalisti români, Marie Jeanne Ion, la acea vreme redactor-sef adjunct la Prima TV, cameramanul Sorin Dumitru Miscoci, de la acelasi post de televiziune, si Eduard Ovidiu Ohanesian, reporter la cotidianul Romania Libera, au fost dati disparuti in seara zilei de 28 martie 2005 la Bagdad, impreuna cu insotitorul lor, Mohammad Munaf, cetatean american de origine irakiana.
Ei se aflau in capitala irakiana de cateva zile, cu scopul de a realiza interviuri cu premierul irakian si cu noul presedinte al Irakului. In joc a aparut si Omar Hayssam, despre care s-a demonstrate ca a fost complice in rapirea jurnalistilor, si a fost dat in urmarire internationala.
Mai exact, omul de afaceri sirian, sef al grupului de firme “Manhattan’ din Bucuresti, a anuntat ca ar fi fost sunat de rapitori pentru o cerere de rascumparare: cate un milion de dolari pentru eliberarea fiecaruia dintre cei patru.
Au urmat clipe de teroare, cand o Romanie intreaga a asistat la scene dramatice cu cei trei, prezentate intr-o inregistrare socanta facuta de catre postul Al Jazeera. Mai exact, Sorin Miscoci apare imbracat in haine portocalii, ceea ce insemna, potrivit cazurilor precedente de rapiri, ca fusese desemnat sa fie executat, in timp ce Ovidiu Ohanesian aparuse ras in cap.
Eliberati dupa 55 de zile de captivitate, cei trei jurnalisti au ajuns in tara, intampinati de presedintele Traian Basescu, dar si de o multime solidara cu suferinta acestora.
Desi au petrecut impreuna cele mai cumplite zile din viata lor, si toata lumea se astepta ca acestia sa sudeze o prietenie care sa-i tina uniti toata viata, lucrurile nu s-au intamplat chiar asa dupa ce au ajuns teferi acasa.
“Sorin si Marie Jeanne nu mai tin legatura cu Ovidiu. Au fost foarte suparati pe ceea ce el a declarat prin interviuri, si ca le-a reprosat ca au acceptat slujbe la stat. Marie Jeane s-a angajat in cadrul primariei Capitalei, iar pentru o perioada scurta a ajuns si la Televiziunea Romana, in timp ce Sorin a fost intrebat daca vrea sa lucreze pe post de cameraman pentru presedintele Traian Basescu, si a acceptat”, a povestit un apropiat al acestora.
Acceasi sursa povesteste ca doar Marie Jeanne si Sorin mai tin legatura in prezent. Cameramanul se pregateste sa plece din slujba presdintelui, acum, la sfarsit de mandat, insa are un post asigurat in cadrul Televiziunii Romane. Asta in timpc e Ovidiu Ohanesian desfasoara meseria de journalist din postura de freelancer.
Filmul rapirii jurnalistilor
CELULA DE CRIZA 29 martie 2005
La Bucuresti, autortiatile declanseaza alerta. Ministerul de Externe si serviciile de informatii au constituit imediat o celula de criza. Presedintele Basescu anunta ca se face totul pentru recuperarea in viata a jurnalistilor.
In acel moment intra in scena Omar Hayssam . El dezvaluie ca a sponsorizat plecarea in Irak a celor trei si ca a fost contactat de rapitori, care i-ar fi cerut cate un milion de dolari pentru fiecare, in schimbul eliberarii.
Este primul moment in care Omar Hayssam capteaza atentia opiniei publice. Asa se afla ca este cetatean sirian, ca face afaceri in Romania si ca este stabilit in Bucuresti de peste 13 ani. Implicarea lui in rapire este suspecta de la inceput.
PRIMUL MESAJ, 30 MARTIE 2005
Atentia tuturor se indreapta insa spre cei trei jurnalisti. La 48 de ore de la rapire, apare si prima inregistrare video cu Marie Jean Ion. Jurnalista recita un mesaj in limba engleza.
In acest timp, Omar Hayssam este arestat intr-un dosar economic in care este acuzat de evaziune fiscala. Afacerile pe care acesta le derulase in Romania erau deja de ceva timp in atentia procurorilor.
AMENINTARI CU MOARTEA
Pe 22 aprilie 2005, criza ostaticilor atinge punctul culminant. Postul de televiziune Al Jazeera transmite un mesaj de la rapitori, care se identifica drept „Brigazile lui Mu’adh Bin Jebel”.
Urmeaza apoi mesaje ale ostaticilor:
Iar Romania reactioneaza. Sute de oameni ies pe strazi, cerand eliberarea ostaticilor. Romania insa nu putea sa isi retraga trupele, la cererea unor teroristi.
ELIBERAREA – 22 MAI 2005
Trec mai bine de doua saptamani de la acest interviu, pana cand toata lumea a rasuflat usurata: ostaticii au fost eliberati. Dupa 55 de zile de captivitate, cei trei jurnalisti si insotitorul lor au ajuns in Romania.
(M.A.)