Anul trecut, psihologul Maricica Ladaru, care lucreaza cu copii cu nevoi speciale, a ajuns in preselectiile de la “Romanii au talent”.
Primul logoped-ventriloc n-a mai avut noroc anul acesta, dar a inregistrat rezultate notabile in tratarea tulburarilor de vorbire la copii, folosind papusi si..talentul sau de a vorbi fara sa-si miste buzele.
“De cand eram mica am fost fascinata de papusi, pentru ca n-aveam jucarii si mi le faceam singura. Dupa ce am terminat logopedia mi-am dat sema ca o pot combina cu teatrul de papusi. Am lucrat la un teatru de papusi in Bacau, pentru amatori, m-am mutat in Bucuresti de 13-14 ani, unde am devenit psihopedagog, cu master in logopedie” a spus Maricica Ladaru, care este in prezent profesor de sprijin la o scoala de Bucuresti
Copiii comunica mai usor cu papusile
Maricica a descoperit o metoda pentru a ajuta copii cu nevoi speciale sa pronunte mai bine si mai repede, o metoda placuta, prin joc, pe care a inregistrat-o la OSIM. “Am inregistrat-o la OSIM, e vorba de o papusica, o gura cu limba si cu dinti ” a explicat specialistul, care apoi a folosit-o in tratarea deficientelor de vorbire la copii.
“Folosesc mai multe papusi pe care le-am taiat eu si le-am pus gura specifica logopediei. Am o maimuta primita cadou, I-am atasat gura de logopedie si ii ajuta pe copii sa aseze limba ca sa pronunte inntr-un anume fel. Este o metoda si de evaluare, pentru ca apoi copilul va fi cel care o invata pe papusa sa pronunte sunetul, dupa ce a invatat el insusi. Cele mai bune rezultate le-am avut in dislexie, tulburari logopedice de pronuntie. Copiii comunica mai usor cu papusile, le percep ca o persoana apropiata de ei, ca varsta si ca statura” a mai spus psihologul. Toate reprezentatiile sale sunt dublate de o interpretare teatrala, fara sa-si miste buzele, folosind tehnici de ventriloc.
A tratat si copii autisti
Maricica Ladaru a lucrat si cu copiii autisti. “Am avut mici reprezentatii de teatru, practic am incercat sa-i scot din lumea lor prin intermediul papusilor, Insa nu toti autistii reactioneaza, am lucrat cu papusa in mana lor si apoi am incercat sa-i scot din acea stare de indiferenta. Metoda asta a mers foarte bine si la cei cu deficiente mintale, mai ales pentru ca ii responsabilizeze pe copii, ei devin invatatorii papusii, dupa ce copilul a invatat, el invata alta papusa. Mai intai invata impreuna cu o papusa, intra in competitie, iar apoi invata o alta papusa” a explicat psihologul.
Crina, ventrilocul de la “Romanii au talent” i-a gasit “bunicutei-sexy” un amant betiv!
M.Niculescu