Iluzionistul Vlad Grigorescu a cunoscut celebritatea in urma cu doi ani, cand a venit pe scena de la “Romanii au talent”. O tara intreaga i-a urmarit trucurile, iar artistul a devenit din ce in ce mai apreciat.
Ce a fost la inceput o pasiune s-a transformat in “meseria” practicata de mentalistul Vlad Grigorescu, din care, o spune chiar el, castiga bine. Are spectacole peste spectacole, totul este interactiv si mereu studiaza si prezinta publicului trucuri noi.
A inceput de mic copil iar “harul” i-a fost inspirat de tatal sau. Chiar el recunoaste, pe blogul personal, ca totul i se trage de la…un nasture. “Cand eram mic, tata mi-a aratat un truc cu un nasture. Tata nu este magician. Stia si el un truc si voia sa ma tina ocupat. M-a tinut ocupat toata viata. Am studiat tot ce am prins despre aceasta arta, am invatat de pe unde am apucat, mi-am pierdut foarte multe nopti citind despre magie” marturiseste Vlad Grigorescu.
Artistul care a incantat milioane de spectatori a marturist, pentru “Cancan.ro”, ca el chiar crede in magie
“Pentru mine magia inseamnă mai mult decat trucuri. Ca si muzica, dansul, pictura sau poezia, eu cred că magia este o forma de arta prin care se pot transmite mesaje si emotii. Magicianul nu trebuie sa fie cel care vine pe scena cu aroganta pentru ca el a invatat cateva trucuri ci trebuie sa fie cel care deschide un drum nou pentru spectatori. Un drum, la sfarsitul caruia, spectatorul sa fie mai „bogat”. Pana la urma… poate ca tata chiar este magician” a spus Vlad.
“Magia e ca poezia”
Reporter: Poti sa-mi explici, in cateva cuvinte, ce te-a atras, de mic copil, pornind de la trucul cu nasturele, la “arta magiei” ?
Vlad: “Cand tata mi-a aratat cum nasturele dispare si apare in buzunarul meu am simtit magia momentului. Apoi mi-a explicat cum a facut si am realizat ca printr-un truc simplu dar inteligent poti transforma ceva banal in ceva foarte frumos. Magia e ca poezia. Cand compui doua propozitii, le formulezi astfel incat sa aiba acelasi numar de silabe si ultimele doua silabe sa semene si se creaza o rima. Evident, nu e suficient. Conteaza si ce propozitii compui si ce spun ele asa cum si la magie conteaza ce iluzii creezi si cum le prezinti. Eu cand am vazut trucul cu nasturele am realizat ca vreau sa compun magie pe care oamenii sa o traiasca asa cum am trait-o eu cand eram mic.”
Reporter: Care este senzatia sa controlezi multimea de la inaltimea scenei. Este vorba de un show interactiv, s-a intamplat sa primestii feedback negativ de la spectatorii cu care lucrezi?
Vlad: “Nu e un lucru deloc usor sa te prezinti in fata unui numar mare de oameni si sa ii tii atenti la tine o ora. Conteaza cum interactionezi cu ei si cred ca asta e ceva ce se invata doar in timp. La inceput mi se mai intampla si mie ca publicul sa fie mai reticent, dar in timp si ei au inceput sa inteleaga ce e magia si eu am invatat cum sa ii „manageriez”. Acum se intampla foarte rar sa am cate un spectator rau intentionat”.
“Am ajuns aici singur, fara pile, fara sustinere si fara bani”
Reporter: Care a fost cea mai mare realizare profesionala de pana acum? Dar cel mai mare esec?
Vlad: “Cea mai mare realizare e ca am reusit sa ajung aici singur, fara pile, fara sustinere, fara bani ci doar prin munca si pasiune. As putea considera esec faptul ca nu am reusit mai devreme”.
Reporter: Poti considera talentul tau, “arta magiei” o meserie? Adica, poti spune ca este principala ta sursa de venit, te poti intretine onorabil din spectacole?
Vlad: “Pentru mine da. Nu este usor dar eu sunt dedicat, o fac din suflet, muncesc mult dar nu simt si nu ma vad facand altceva”
Vezi aici prestatia uimitoare a mentalistului Trucul care le-a dat fiori tuturor. Ce a facut Vlad Grigorescu, mentalistul de la „Romanii au talent”, cu copilul sau nenascut
Reporter: Cat la suta este psihologie colectiva sau individuala din tehnicile unui “mentalist”. Este combinata cu flerul de a ghici caracteristicile unei persone care ar putea sa te ajute sa-ti faci numarul?
Vlad: “In ce facem noi combinam multe tehnici din multe domenii in functie de ce rezultat vrem sa obtinem. Nu e o reteta”.
Reporter: Cum ai evoluat dupa “Romanii au talent”,esti solicitat la petreceri private, la firme, ai spectacole regulate, ai colaborari permanente cu anumite institutii?
Vlad: “Da, la Romanii au Talent au vazut foarte multi oameni cine sunt si ce fac. De-asta am si mers in locul cu cea mai mare audienta. Sa arat ce pot. Lumea a vazut si intr-adevar sunt invitat sa fac spectacole la multe evenimente corporate, am salile pline la show-urile in cluburile din tara cand merg in turneu. Sunt companii care ma cheama la fiecare eveniment al lor si cluburi in care am facut intr-un singur an toate cele 6 show-uri le mele si asta e cel mai frumos compliment pe care il pot primi.”
Noi, mentalistii, indoim furculite normale…
Reporter: Care sunt onorariile tale de spectacol in functie de complexitatea acestuia ?
Vlad: “Tarifele difera in functie de show, data, ocazie, locatie si pentru cine fac show-ul. Poate o companie vrea sa folosim in show produsul lor sau sa transmit un mesaj anume prin ce fac. Asta implica timp mai mult, efort, cheltuieli si automat preturile pot creste.”
Reporter: Care e secretul “indoirii” unei furculite. E vorba cumva de un aliaj special al recuzitei?
Vlad: “Banuiesc ca s-ar putea face si asa dar de obicei, mentalistii folosesc furculite normale, din comert sau chiar, cum mi s-a intamplat mie, furculita adusa de un spectator de acasa.”
Reporter: Cum faci “imposibilul” sa devina posibil?
Vlad: “Prin compunerea unei poezii frumoase.”
Reporter: Mai exista “magie” in ziua de azi? Sau este doar in filme?
Vlad: “Magia este pretutindeni. Nu toti o vad in aceeasi masura, dar ea este acolo”.
Reporter: Ce planuri de viitor ti-ai facut, imediate sau pe termen lung?
Vlad: “Momentan pregatesc pentru 12 octombrie premiera spectacolului IMPOSIBIL cu care pornim in turneu prin cluburile din toata tara care ne invita sau cu care am mai colaborat. Planurile pentru viitorul indepartat se nunesc vise si le pastrez momentan pentru mine.”
sursa foto: www.vladgrigorescu.ro
M.Niculescu