Mostenirea de familie a Oanei Zavoranu nu a fost inapoiata de judecatori mamei sale, Marioara, dintr-un motiv incredibil!
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti sustin ca bijuteriile Marioarei Zavoranu, printre care si un ceas care i-a apartinut lui Nicolae Ceausescu, au fost vandute pentru acoperirea urmelor infractiunilor in care a fost implicat tatal Oanei!
Tatal Oanei Zavoranu, Ioan Banicioiu, a decedat in anul 2003, dupa ce pe vremea comunistilor a petrecut mai multi ani in inchisoare. El a fost arestat, judecat si condamnat pentru apartenenta la “gruparea Lido”, care a pagubit statul, prin cunoscutul hotel care la acea vreme facea parte din patrimoniul statului, cu milioane de lei. In noiembrie 1984, tatal Oanei a fost arestat, iar la perchezitiile defasurate acasa la el dar si la mama acestuia au fost ridicate cateva sute de grame de bijuterii din aur, dar si 5.130 de dolari, 23.050 de mărci, 370 de guldeni olandezi şi 15 carnete CEC cu sume cuprinse intre 70.000 si 115.000 de lei. Pentru o Romanie aflata sub dictatura lui Nicolae Ceausescu, era de neconceput ca sumele uriase de bani sa se afle in posesia unui simplu cetatean, mai ales ca zeci de oameni au fost trimis la munca silnica, la Canalul Dunare-Marea Negra, pentru doar cativa dolari pastrati drept amintire de la parinti.
Delapidare de 6.128.836 lei, in “Epoca de Aur”
“Prin sentinţa penală nr. 105/02.08.1988 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, în dosar nr. 1599/1987, defunctul B.I.(Banicioiu Ioan, n.r.) a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 223, alin.3 C.penal, confiscându-se parţial averea (un autoturism Dacia 1310 şi un TV). Totodată, instanţa a obligat inculpatul la plata sumei de 1.583.119 lei despăgubiri către partea civilă CHR L.(Horelul Lido), plus dobânda legală, iar în solidar cu ceilalţi inculpaţi la plata sumei de 4.505.717 lei către aceeaşi parte civilă, plus dobânda legală. În baza art. 15 din Decretul nr. 221/1960 acelaşi inculpat a fost obligat în solidar cu partea responsabilă civilmente R.M. (actuala Z.) (Marioara Zavoranu, n.r.), până la concurenta sumei de ½ din 6.128.836 lei”. Aceasta este incadrarea prin care a fost condamnat la sapte ani de inchisoare Nelu Banicioiu, pentru infractiunea de delapidare.
Dupa condamnarea lui Nelu Banicioiu, societatea pagubita, Lido SA, a cerut executarea silita a inculpatilor pentru recuperarea prejudiciului, “executare care a fost realizată prin valorificarea de către Banca Naţionala a României a bijuteriilor” ,se arata in hotararea CAB prin care i s-au respins pretentiile Marioarei Zavoranu de restituire a bijuteriilor de la BNR.
Confiscarea bijuteriilor a fost justificata
Mai departe, Curtea de Apel a apreciat ca bunurile revendicate de Marioara Zavoranu au intrat in mod legal in proprietatea statului, astfel ca nu au fost confiscate din motive politice, in mod abuziv.
“Cum recurenta BNR a făcut dovada titlului său de proprietate asupra bunurilor obiect al prezentei cereri şi cum bunurile au ajuns în proprietatea Statului român pentru acoperirea prejudiciului cauzat creditoarei SC L. SA, reclamanta având calitate de parte responsabilă civilmente faţă de această creditoare şi cum executarea s-a derulat în cursul anului 1996 şi nici B.I. şi nici Z.M. nu au cerut scoaterea bunurilor de sub sechestru şi nici nu au formulat contestaţie la executare, recursul declarat de această parte a fost admis şi a fost modificată decizia recurată în sensul că a fost respins ca nefondat apelul declarat de apelanta – reclamantă Z.M., împotriva sentinţei civile nr. 1187/26.01.2012, pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti şi au fost menţinute celelalte dispoziţii ale deciziei recurate”.
Oana Zavoranu a ajuns la Sectia de POLITIE! Vedeta a fost acuzata de FURT!
“În mod greşit tribunalul a reţinut caracterul abuziv al măsurii confiscării bijuteriilor, dat fiind faptul că în temeiul sentinţei penale nr.659/1985 pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, bijuteriile au fost supuse confiscării speciale, în temeiul Codului penal. Sentinţa penală mai sus menţionată reprezintă titlul valabil în favoarea statului, reclamanta Z.M. fiind parte responsabilă civilmente alături de B.I. (…) Curtea a reţinut că în cauză nu s-a făcut dovada caracterului abuziv al preluării bunurilor obiect al cererii principale şi această recurentă nu a făcut dovada că bunurile confiscate sunt proprietatea sa”.
Ceasul lui Nicolae Ceausescu ramane la BNR
Acestea sunt bijuteriile pe care le-a pierdut Marioara Zavoranu, potrivit deciziei CAB.
Bratara formata din zale ovale alungite cu cate o sfera aplicata in fiecare za, cu springring – 1 buc – 21,35 gr. Inel dama format din 7 sfere mobile – 1 buc – 9,15 gr. Coliere diferite modele si marimi, unul fara inchizator – 3 buc – 76,12 gr.Pandantive, din care unul cu sticla galbena, unul cu taur, unul cu Isus, unul cu un automobile si doua cu grupa sanguina – 6 buc – 39,72 gr. Cercei, model dreptunghiular cu cate o sticla fumurie – 2 buc – 12,55 gr.
La acestea se adauga si ceasurile de colectie care I-au apartinut lui Nelu Banicioiu
Ceas barbatesc cu bratara, marca OMEGA Constelation Automatic, cu mecanism si greutate bruta – 1 buc – 141,80 gr. Ceas barbatesc cu bratara, marca FELCA, iar pe capac o coroana, cu mecanism si greutate bruta – 1 buc – 81,85 gr.Ceas de dama cu bratara, marca ANKER, iar pe capac cu o coroana si 14 CT, cu mecanism si greutate bruta – 1 buc 23, 18 gr. Carcasa ceas dama cu bratara.
M.Niculescu