HOROSCOPUL ANULUI 2025. Celebra MINERVA a citit în stele!
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Știri interne » Condamnare RASUNATOARE in politica! Un fost ministru a primit patru ani de inchisoare CU EXECUTARE

Condamnare RASUNATOARE in politica! Un fost ministru a primit patru ani de inchisoare CU EXECUTARE

De: Cancan 31/03/2014 | 15:12
Condamnare RASUNATOARE in politica! Un fost ministru a primit patru ani de inchisoare CU EXECUTARE

Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş a fost condamnat luni, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul "Hidroelectrica", decizia nefiind definitivă.

Completul de trei judecători de la instanţa supremă a decis achitarea lui Codruţ Şereş pentru constituire de grup infracţional organizat şi condamnarea fostuluiministru la patru ani de închisoare cu executare şi doi ani interzicerea dreptului de a exercita funcţii publice pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Decizia a fost luată cu opinie majoritară, respectiv doi din cei trei judecători au hotărât condamnarea lui Şereş pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, în vreme ce un al treilea judecător a hotărât condamnarea acestuia pentru fapta de favorizare a infractorului.

Şi foştii şefi din Hidroelectrica Eugen Pena, Victoria Geormăneanu, George Asan, Nicolae Opriş, Traian Oprea şi Georgeta Iosif au fost achitaţi pentru constituire de grup infracţional organizat.

În cazul acuzaţiei de abuz în serviciul în formă calificată, instanţa a dispus condamnarea lui Eugen Pena, Traian Oprea şi George Asan la cinci ani de închisoare cu executare şi trei ani interdicţie de a ocupa funcţii publice, iar a lui Nicolae Opriş la patru ani de închisoare cu executare şi doi ani interdicţie de a ocupa funcţii publice.

Totodată, Victoria Geormăneanu şi Georgeta Iosif au fost condamnate la patru de închisoare cu suspendare, cu termene de încercare de şapte şi, respectiv, şase ani.

Judecătorii au menţinut sechestrele asigurătorii puse în timpul urmăririi penale pe bunurile acestora.

Completul de judecată a fost format din preşedintele Maricela Cobzariu şi judecătorii Lucian Săndel Macavei şi Sofica Dumitraşcu, cea care a decis condamnarea lui Omar Hayssam.

Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a cerut, la ultimul termen de judecată, condamnarea fostului ministru al Economiei Codruş Şereş pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, şi a foştilor şefi din Hidroelectrica Eugen Pena, Victoria Geormăneanu, George Asan, Nicoale Opriş, Traian Oprea şi Georgeta Iosif, pentru constituire de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

La termenul din 19 februarie, avocatul lui Şereş a arătat că fapta pentru care a fost trimis în judecată clientul său nu ar avea corespondent în noul Cod penal, astfel că, faţă de cel pe care îl apără, instanţa ar trebui să închidă cazul.

La rândul său, procurorul de şedinţă a spus că faptele corespondente din noul Cod penal sunt de constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi a cerut judecătorilor să continue judecata, prin prisma acestor fapte.

Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în septembrie 2011, pentru că ar fi ascuns activităţile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA, în urma cărora s-au adus prejudicii de aproximativ 165 de milioane de dolari.

În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii DIICOT l-au acuzat pe Codruţ Şereş de complot şi subminarea economiei naţionale.

În acelaşi dosar, procurorii i-au deferit justiţiei şi pe cei care făceau parte din conducerea Hidroelectrica, respectiv pe Eugen Pena, fost director general, Victoria Geormăneanu, fost director economic, George Lavinius Asan, director furnizare, Nicolae Opriş, fost şef Serviciu Marketing – Furnizare, Traian Oprea, director general, Georgeta Iosif, director economic.

Potrivit probelor din dosar, Eugen Pena a iniţiat şi a constituit o asociere infracţională, împreună cu Traian Oprea, Victoria Geormăneanu, George Lavinius Asan, Nicolae Opriş şi Georgeta Iosif şi au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societăţii şi bugetului consolidat al statului.

Activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare a cantităţilor de energie electrică rezultate din producţia proprie şi din achiziţiile de la alţi producători, în condiţii total nefavorabile societăţii şi a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional – ramură strategică a economiei naţionale, aspect de natură să submineze economia naţională.

Fosta echipă de conducere de la Hidroelectrica este acuzată că, în cursul anului 2003, în contextul apariţiei fenomenului de secetă hidrologică pentru fluviul Dunărea şi a prognozelor meteorologice privind situaţia hidrologică pe râurile interioare, nu a invocat clauza de forţă majoră inserată în contractele de furnizare a energiei electrice, până la normalizarea regimului hidrologic, şi nici nu a luat măsuri în vederea renegocierii preţurilor, cu consecinţa înregistrării unei pierderi financiare considerabile de către SC Hidroelectrica SA.

Astfel, în condiţiile efectelor negative ale secetei hidrologice asupra funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional, acuzaţii nu au procedat pentru reducerea cantităţilor de energie electrică aferente contractelor comerciale încheiate cu consumatorii eligibili şi furnizorii licenţiaţi de pe piaţa concurenţială, ci au acţionat în sensul onorării în totalitate a cantităţilor contractate sau chiar depăşirii acestora, prin achiziţia de energie de la producătorii termo, la preţuri mult mai mari decât cele stabilite conform contractelor de vânzare de energie electrică, au arătat procurorii DIICOT în actul de sesizare a instanţei.

Totodată, în perioada 2002 – 2003, acuzaţii au dispus cumpărarea de energie electrică de la SC Termoelectrica SA la preţuri mari şi au revândut energia electrică către furnizorii licenţiaţi şi consumatorii eligibili la preţuri mult diminuate faţă de preţurile stipulate în contractele încheiate cu aceştia, potrivit procurorilor.

sentinta

Anchetatorii au mai arătat că, în perioada 2003 – 2004, aceştia au acţionat în sensul încheierii în mod ilegal a unui număr de patru contracte de furnizare de energie electrică, cu majorarea cantităţilor de energie electrică pe o perioadă de nouă-zece ani, deşi SC Hidroelectrica SA nu avea dreptul să încheie în această perioadă contracte pe piaţa concurenţială pentru furnizare de energie electrică şi nici acte adiţionale la contractele aflate în derulare.

În cazul lui Codruţ Sereş, anchetatorii au stabilit că, în calitate de ministru al Economiei şi Comerţului, a sprijinit gruparea constituită la nivelul conducerii SC Hidroelectrica SA, prin nedenunţarea şi omisiunea sesizării organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunoştinţă prin natura funcţiei deţinute, a dispus efectuarea de modificări asupra materialul realizat de Corpul de Control şi nu a luat măsurile care se impuneau pentru ca activitatea SC Hidroelectrica S.A. să se deruleze în mod legal.

În acest fel, acuzaţii ar fi pus în pericol Sistemul Energetic Naţional şi ar fi cauzat un prejudiciu în sumă de aproximativ 5.400 miliarde de lei vechi, echivalentul a 165 milioane de dolari, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Procurorii DIICOT au pus sechestru asigurător pe mai multor autoturisme, locuinţe şi terenuri, precum şi pe sume de bani aparţinând inculpaţilor, în valoare totală de aproximativ şase milioane de lei, 400.000 de euro şi 200.000 de dolari, măsura fiind luată pentru acoperirea prejudiciului.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista...
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început...
Serialul genial de pe Netflix care a oprit planeta în loc, în ianuarie 2025. Te ține lipit de televizor și a ajuns deja în topul din România
Serialul genial de pe Netflix care a oprit planeta în loc, în ianuarie 2025. Te...
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
De la 1 ianuarie, şoferii vitezomani de pe A1 şi A2 primesc amenzile direct acasă, fară să mai fie opriţi
De la 1 ianuarie, şoferii vitezomani de pe A1 şi A2 primesc amenzile direct acasă,...
Mercenarul sârb expulzat din România pentru că era spion rus a fost ucis de ucraineni în Kursk. „A murit ca un erou”
Mercenarul sârb expulzat din România pentru că era spion rus a fost ucis de ucraineni...
Un bărbat de 64 de ani a murit după o bătaie la clubul pensionarilor din Mangalia
Un bărbat de 64 de ani a murit după o bătaie la clubul pensionarilor din...
Cum ar putea arăta viitoarea Dacia Dokker, modelul destinat familiilor și iubitorilor de aventură
Cum ar putea arăta viitoarea Dacia Dokker, modelul destinat familiilor și iubitorilor de aventură
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui cuvinte. Martorii fac declarații sfâșietoare
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui...
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de...
Ce preț a fost nevoită să plătească Gabriela Cristea în Tenerife, pentru a intra într-un parc cu animale?
Ce preț a fost nevoită să plătească Gabriela Cristea în Tenerife, pentru a intra într-un...
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să...
Reacţia unei turiste din R. Moldova, ajunsă pe pârtia de schi de la Vatra Dornei:
Reacţia unei turiste din R. Moldova, ajunsă pe pârtia de schi de la Vatra Dornei:...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun...
Grăbește-te: cele mai tari OFERTE Altex din prima săptămână a anului te așteaptă!
Grăbește-te: cele mai tari OFERTE Altex din prima săptămână a anului te așteaptă!
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
După plecarea lui Bursucu de la Kanal D, un alt prezentator TV super celebru și-a dat demisia! Uluitor, cine i-a luat locul! Răsturnare de situație
După plecarea lui Bursucu de la Kanal D, un alt prezentator TV super celebru și-a...
Creatura care mănâncă piatră! O elimină apoi sub formă de nisip fin
Creatura care mănâncă piatră! O elimină apoi sub formă de nisip fin
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin de vedete și faze amuzante
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin...
Anunț pentru proprietarii de terenuri din România. Se aplică din 2025
Anunț pentru proprietarii de terenuri din România. Se aplică din 2025
Lovitura grea pentru "Beleaua" Corduneanu. Cel mai temut interlop şi-a găsit naşul mai ceva ca Al Capone
Lovitura grea pentru "Beleaua" Corduneanu. Cel mai temut interlop şi-a găsit naşul mai ceva ca...
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Mai aveţi zile de concediu din 2024? Vedeţi aici când se poate recupera concediul de odihnă pe care nu l-aţi luat anul trecut
Mai aveţi zile de concediu din 2024? Vedeţi aici când se poate recupera concediul de...
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Plata rovinietei în 2025. Toate schimbările care au intrat în vigoare
Plata rovinietei în 2025. Toate schimbările care au intrat în vigoare
Minerva spune care sunt ZODIILE cu noroc la bani, în 2025. Cine sunt nativii „abonați” la câștiguri financiare
Minerva spune care sunt ZODIILE cu noroc la bani, în 2025. Cine sunt nativii „abonați”...
Nu poţi da greş Fiica lui Ion Ţiriac, imagini de vis din vacanţă! Fotografiile pe care le-a apreciat şi Simona Halep
Nu poţi da greş Fiica lui Ion Ţiriac, imagini de vis din vacanţă! Fotografiile pe...
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live...
Ce spune Alina Sorescu despre o nouă relație după divorțul de Alexandru Ciucu
Ce spune Alina Sorescu despre o nouă relație după divorțul de Alexandru Ciucu
Topul supermarketurilor din România. Retailerul surpriză cu cea mai mare cifră de afaceri în 2024. Pe ce loc se clasează Lidl, Kaufland sau Carrefour
Topul supermarketurilor din România. Retailerul surpriză cu cea mai mare cifră de afaceri în 2024....
Ce să nu faci de Bobotează 2025 ca să ai noroc tot anul. Lista lucrurilor care aduc ghinion pe 6 ianuarie
Ce să nu faci de Bobotează 2025 ca să ai noroc tot anul. Lista lucrurilor...
Greșeala uriașă pe care a făcut-o Ion Țiriac. A recunoscut chiar el: „Mă uit în oglindă și mă întreb cât de prost pot să fiu?!”
Greșeala uriașă pe care a făcut-o Ion Țiriac. A recunoscut chiar el: „Mă uit în...
×