Pentru ca trecerea sa fie mai suportabila dupa cele trei zile copioase de Craciun, specialistii recomanda hidratarea cu multe ceaiuri si supe.
Romanii si-au facut o traditie, de Sarbatori, nu doar sa se distreze pana la ultimul strop de energie, ci sa sa si desfete ca si cum ar veni, mai in gluma, mai in serios, sfarsitul lumii. Piftie, cozonaci, fripturi, salata orientala, “clasicele” preparate care nu lipsesc in niciun an de pe masa gospodinelor. Cate un pic din fiecare, pana facem burta mare si ne simtim stomacul stana de piatra.
Cancan.ro va propune cateva solutii culese dee la specialisti, pentru a scapa de senzatia de ghiftuiala.
Scortisoara da „refresh” stomacului
Nutritionistii recomanda in prima faza ceaiul de ghimbir, care amelioreaza senzatia de greata, ceaiul de musetel pentru calmarea stomacului si eliminarea crampelor digestive. La fel de bine ambele pot fi folosite insa in cazul balonarii.
Scortisoara va poate ajuta sa va reveniti dupa excesul alimentar. Se pune o lingurita de scortisoara in apa calda si adauga miere pentru a-i imbunatati gustul. Aceasi bautura se poate face folosind seminte de coriandru zdrobite.
Specialistii recomanda, de asemenea, consumul de menta. O bomboana din menta sau un ceai pot sa faca mai mult decat sa va improspateze respiratia. Medicii spun ca aceasta este solutie excelenta impotriva gazelor, a indigestiei si a senzatiei de greata. O singura problema: daca ati mancat ceva ce v-a provocat o o senzatie de arsura la stomac, evitati menta!
Durerile de burta, ameliorate cu bitter
Pentru durerile de burta, care apar inevitabil dupa o masa copioasa, puteti aplica cataplasme cu bitter suedez direct pe abdomen. Fructele de catina sunt la fel de bune cand aveti astfel de probleme, fie ca le consumati sub formă de infuzie, fie ca sunt amestecate in proportii egale apa si sirop. Supa de morcovi are si ea un rol important atunci cand gurmanzii au siptomele unei tulburari digestive.
De asemenea, puteti incerca si un ceai de musetel, care are un rol calmant. Pentru copii, ideal ar fi un ceai din amestec de flori de musetel, fructe de fenicul, fructe de chimen si frunze de menta.
Ceaiul verde actioneaza foarte bine impotriva aciditatii continutului stomacal daca este baut in timpul mesei, incet si cu inghitituri mici. In caz de constipatie, puteti incerca un ceai de macrisul iepurelui sau din frunze de nuc. Un bun diuretic este si ceaiul de papadie.
(M.A.)