Reprezentantii Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" (INSHR-EW) avertizeaza asupra aparitiei unor "manifestari cu caracter legionar" la protestele fata de proiectul minier de la Rosia Montana.
Acestia cer autoritatilor statului sa intervina, scrie Mediafax.
Alexandru Florian, directorul general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” (INSHR-EW), a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la un seminar de pregatire a formatorilor de profesori in domeniul istoriei Holocaustului, ca toata lumea trebuie sa stie ca miscarea legionara a fost fascismul romanesc in perioada interbelica.
El a spus ca protestele fata de proiectul minier de la Rosia Montana au reprezentat o oportunitate ca sa iasa in strada asociatii si fundatii care au in obiectul de activitate, in mod asumat public, reactualizarea valorilor miscarii legionare.
„Manifestarile in strada impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana au reprezentat o oportunitate la Bucuresti, dar si la Brasov, la acest sfarsit de saptamana, ca sa iasa in strada asociatii, fundatii care au in obiectul de activitate, in mod clar afirmat public, reactualizarea valorilor miscarii legionare. Miscarea legionara, trebuie sa stie toata lumea, a fost fascismul romanesc in perioada interbelica. Duminica seara, la Bucuresti, miscarea legionara a avut un banner si a manifestat in Piata Universitatii, iar la Brasov au fost mesaje cu caracter antisemit legate de Rosia Montana, ca evreii americani ar fi interesati sa exploateze aurul. Sunt diverse situatii cand extremismul interbelic apare cu haine noi, cu mesaje, uneori, vechi, cu aceleasi sloganuri, incercand sa apere o asa-zisa cauza nobila. Cerem autoritatilor statului sa intervina pentru ca astfel de manifestari legionare sa nu mai aiba loc”, a afirmat Florian.
Potrivit acestuia, intr-o democratie, fata de astfel de manifestari extremiste trebuie sa aiba loc si o reactie a societatii civile, dar este importanta si componenta educativa, „de a explica oamenilor si a-i face sa inteleaga si sa asume faptul ca democratia inseamna nu orice tip de actiune si orice fel de mesaj”.
Alexandru Florian a participat, luni, la Cluj-Napoca, la seminarul
„Educatia pentru viitor prin intelegerea trecutului. Pregatirea formatorilor de profesori in domeniul istoriei Holocaustului”, la care 33 de profesori de istorie din judetul Cluj sunt formati pentru a aborda didactic acest eveniment istoric.