Premierul Victor Ponta a prezentat, luni seară, REZULTATELE NEGOCIERILOR ce au avut loc în cursul zilei de astăzi între Guvern şi FMI.
Printre acestea se numără, majorarea salariului minim brut anul viitor în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie. Vor fi operate şi creşteri salariale individuale, dar nu pentru toţi bugetarii, ci ţintit pe profesori debutanţi şi medici rezidenţi. De asemenea, Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.
Salariul minim brut va fi majorat anul viitor în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie, urmând să fie operate şi creşteri salariale individuale, dar nu pentru toţi bugetarii, ci ţintit pe profesori debutanţi şi medici rezidenţi.
„Vom lua în calcul creşterea salariului minim la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei începând cu 1 iulie. Avem şi un fond de creştere a salariilor în domeniul bugetar, nu va fi o creştere egală pentru toţi angajaţii, ci va fi o creştere ţintită pentru anumite categorii. Vom continua, de exemplu, negocierile pentru a stabili gradul în care vor creşte salariile medicilor rezidenţi, ale profesorilor debutanţi şi ale altor categorii”, a anunţat premierul Victor Ponta, la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional.
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a precizat la rândul său că nu toţi bugetarii vor beneficia de majorări salariale.
„Am luat în calcul să majorăm – şi asta va fi o decizie politică – numai la anumite categorii socio-profesionale. Deci, nu majorăm salariile la toţi bugetarii, la toate categoriile de bugetari, vor rămâne cu salariul pe care îl au în prezent”, a spus Chiţoiu.
Surse oficiale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional pentru anul viitor o majorare salarială cuprinsă între 3-4% pentru profesori debutanţi şi medici rezidenţi, pentru celelalte categorii bugetare o astfel de creştere depinzând de veniturile existente.