Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul de coruptie, potrivit unei decizii definitive luate vineri de instanta suprema.
UPDATE 16:50 Senatorul PPDD Antonie Solomon, fost primar al Craiovei, condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul de coruptie, a declarat ca se afla in Bucuresti si ca urmeaza sa mearga la Craiova, pentru a se preda si a fi incarcerat.
Intrebat unde va fi incarcerat, Antonie Solomon a spus: „La Craiova, unde sa fiu? Nu sunt din Craiova?”.
El a precizat ca la acest moment se afla in Capitala si ca va merge „direct la Craiova” pentru a se preda.
Intrebat cum comenteaza decizia instantei, Solomon a spus ca nu are ce sa mai comenteze, adaugand: „De ce as mai comenta? Eu am spus ca daca 99 de persoane vinovate sunt achitate, n-am o problema, dar daca o singura persoana nevinovata e condamnata, e o problema cu justitia din tara asta. Sunt nevinovat”, a conchis Solomon.
16:30 Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul de coruptie, potrivit unei decizii definitive luate vineri de instanta suprema.
Aceeasi pedeapsa a fost dispusa si in cazul omului de afaceri Cornel Penescu.
Un complet de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a judecat, vineri, recursurile fata de condamnarile decise in 11 iulie de un complet de trei magistrati ai aceleiasi instante.
Toate recursurile inculpatilor au fost respinse ca nefondate, astfel ca Solomon, Penescu si celelalte doua persoane judecate raman cu pedepsele dispuse anterior de ICCJ.
In 11 iulie, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon si omul de afaceri Cornel Penescu au fost condamnati de instanta suprema la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul de coruptie.
Conform hotararii din 11 iulie, Solomon, in prezent senator PPDD, a fost condamnat la trei ani de inchisoare si trei ani de interzicere a unor drepturi, pentru luare de mita.
ICCJ a dispus atunci condamnarea fostului primar si la un an de inchisoare pentru fals intelectual, acesta urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare si trei ani de interzicere a unor drepturi.
Tot in cazul lui Solomon, instanta a dispus confiscarea sumei de 50.000 de euro, reprezentand suma luata de acesta drept mita.
Cornel Penescu a primit atunci tot trei ani de inchisoare cu executare, pentru dare de mita.
Dragos George Stancu a fost condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru dare de mita.
Instanta a stabilit in cazul acestuia un termen de incercare de trei ani si sase luni.
Gheorghita Pieca a primit o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, cu un termen de incercare de trei ani.
Instanta a mai dispus mentinerea sechestrului pentru suma de 50.000 de euro ridicata de procurori de la domiciliul lui Solomon, in cazul celorlalti inculpati fiind ridicata masura asiguratorie asupra bunurilor mobile si imobile.
ICCJ mai hotarat anularea inscrisurilor falsificate, respectiv a autorizatiei de construire nr. 303/16.03.2006 si a procesului verbal de receptie partiala datat 27.03.2006 intocmit de inculpatul Pieca.
In acest dosar, Antonie Solomon este acuzat ca ar fi primit 50.000 de euro mita de la Cornel Penescu, actionar principal al firmei PIC din Pitesti, pentru a-i facilita acestuia diverse servicii in Craiova.
Procesul a inceput la Tribunalul Arges, iar apoi a fost stramutat la Tribunalul Galati, in iulie 2010, si a ajuns la instanta suprema in februarie 2013, dupa ce Solomon a devenit senator.
R.N.