Cei mai fascinanti acrobati din lume s-au pregatit timp de doi ani pentru un spectacol legendar oferit romanilor. Desi minunea “Cirque du Solei” va tine doar doua ore si jumatate, patru zile consecutiv, circarii muncesc pana la epuizare.
Culisele unuia dintre cel mai asteptat spectacol al anului pare aproape ireal in ochii oricarui muritor. Cu 48 de ore inainte de a urca pe scena, am avut acces la cea mai incredibila lectie de ambitie si dexteritate vazuta vreodata. Sub cupola de la Romexpo, acolo unde va avea loc spectacolul legendar “Alegria”, a celor de la Cirque du Soleil, atmosfera este ucigatoare, toata lumea se pregateste ca inainte de lansarea unei nave spatiale.
Imaginati-va ca aveti in fata voastra cateva tone de recuzita, 100 de lucruri de rezolvat, fiecare stie ce are de facut si nimeni nu schiteaza vreo urma de stres. Nu sunt roboti, sunt chiar acrobatii care se pregatesc sa sfideze imaginatia romanilor.
Au descarcat 21 de tiruri pline de costume si accesorii, iar backstage-ul arata cum nici nu va imaginati: fiecare coltisor este ocupat de catre un grup de circari sau personal auxiliar care trudeste pentru ultimele pregatiri: acrobatii se antreneaza pe aparate si transpira pana la epuizare, iar croitoresele fac ultimele retusuri. Nimeni nu este vedeta in aceasta echipa mare care a cucerit o lume intreaga, si asta se vede cel mai bine in modul in care lucreaza cand nu sunt sub lumina reflectoarelor.
Am privit minute in sir un moldovean din Chisinau si un canadian, ambii fosti sportivi, care s-au transformat in patru ani in niste adevarati artisti. Ne-au dat emotii cand s-au antrenat la o inaltime de 50 de metri, iar unul dintre ei a ratat o prindere. A picat secerat pe o plasa de siguranta si a repetat exercitiul pana totul a iesit ca la carte. Dupa ce au terminat, tot ei au fost care au facut “curatenie”. Au carat accesoriile, au sters praful si si-au pus hainele la spalat ca intr-un exercitiu de armata la care nimeni nu comenteaza nimic. O disciplina de fier care se citeste si in ochii a doua nipone care se contorsioneaza langa garderoba, de parca ar fi din plastilina, sub privirea aspra a antrenoarei trecuta mult de prima tinerete.
Munca si antrenamentele sunt colosale, insa artistii strang din dinti si se gandesc la rasplata: milioanele de aplauzele pe care le smulg de fiecare data. Majoritatea dintre ei fiind barbate, recunosc insa ca cel mai greu nu este nicidecum vreun exercitiu complex in care isi risca viata.
“Prefer sa fac de zece ori un exercitiu complicat decat sa ma machiez in 20 de pasi”, recunoaste amuzat unul dintre acrobati. Aflati ca pe langa toate sarcinile de mai sus mentionate, artistii sunt obligati sa invete sa se machieze singuri, si primesc un tuturial pe care il respecta pas cu pas.
De forma fizica a bucatarilor “raspund” si cei patru bucatari care calatoresc alaturi de ei de ani de zile, peste tot in lume.
Sentimentul sa vezi artisti de apoape 50 de nationalitati diferite ca vorbesc 25 de limbi diferite, in acelasi loc, este de nedescris.
Dupa 20 de ani de turnee in peste 40 de tari, timp in care au fost aplaudată de peste 14 milioane de spectatori, „Alegria” trage cortina in decembrie 2013.
Spectatorii romani au acum ultima sansa de a vedea acest spectacol superb, care a vrajit inimile fanilor din intreaga lume cu momentele sale acrobatice eterice, costumele elegante si muzica fascinanta.
(Mariana Apostol, Alex Saulea)