Chirurgul MIRCEA BEURAN, totul despre simptomele tăcute ale CANCERULUI
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Știri interne » Sesiunea de toamna a BACALAUREAT 2013 incepe ASTAZI cu proba orala de limba romana

Sesiunea de toamna a BACALAUREAT 2013 incepe ASTAZI cu proba orala de limba romana

De: Cancan 19/08/2013 | 08:48
Sesiunea de toamna a BACALAUREAT 2013 incepe ASTAZI cu proba orala de limba romana

Sesiunea de toamna a examenului national de bacalaureat, la care s-au inscris peste 87.000 de absolventi de liceu, incepe luni cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana.

Din totalul candidatilor inscrisi pentru sesiunea august-septembrie a bacalaureatului, 67% sunt din promotia 2012-2013, iar restul, din promotii anterioare, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

La proba de evaluare a competentelor de comunicare in limba romana s-au inscris 17.758 de candidati, iar la cea pentru evaluarea competentelor de comunicare in limba materna, 648, dintre care 625 pentru limba maghiara, 21 pentru limba germana si doi pentru limba ucraineana.

Un numar de18.270 de candidati vor sustine proba de evaluare a competentelor de comunicare intr-o limba de circulatie internationala.

Dintre acestia, 15.893 au optat pentru limba engleza, 2.129 pentru franceza, 109 pentru germana, 82 pentru spaniola, 34 pentru taliana, 20 pentru rusa, iar trei, pentru limba ebraica. La proba de evaluare a competentelor digitale sunt asteptati 17.866 de candidati, potrivit MEN.

Pentru probele scrise, cei mai multi candidati s-au inscris la limba si literatura romana (55.741 de absolventi), respectiv la proba obligatorie a profilului: 56.546 de candidati (dintre care 51.940 la matematica si 4.606 la istorie).

Un numar ridicat s-a inregistrat si la proba scrisa la alegere a profilului si specializarii: 53.837 de absolventi. O mare parte a acestora a optat pentru biologie – 31.119.

Ceilalti au ales astfel: geografie – 11.870, fizica – 6.026, chimie – 3.549, informatica – 383, logica – 300, economie – 193, psihologie – 176, sociologie – 142, filosofie – 79, a mai precizat MEN.

Examenul scris pentru limba si literatura materna va fi sustinut de 1.367 de candidati, dintre care 1.328 la limba si literatura maghiara, 32 la limba si literatura germana, sase la limba si literatura ucraineana, iar unul la limba si literatura sarba.

In 19-20 august este programata evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, in 19-21 august – evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, in 20-21 august – evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala, iar in 22-23 august – evaluarea competentelor digitale.

Din 26 august vor incepe probele scrise, prima testare fiind la limba si literatura romana.

In 27 august va fi sustinuta proba la limba si literatura materna, in 28 august este programata proba obligatorie a profilului, iar in 30 august va fi proba la alegere a profilului si specializarii.

Primele rezultate vor fi afisate in 2 septembrie, pana la ora 12.00, iar contestatiile vor fi depuse intre orele 12.00 si 16.00. In 3-4 septembrie vor fi solutionate contestatiile, iar in 5 septembrie vor fi afisate rezultatele finale.

Comisia Nationala de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de sustinere a probelor de evaluare a competentelor digitale sau lingvistice, la solicitarea comisiilor de bacalaureat judetene sau a municipiului Bucuresti ori din proprie initiativa.

Peste 1.500 de politisti vor asigura, zilnic, ordinea si siguranta publica, pentru buna desfasurare a examenului de bacalaureat, sesiunea august-septembrie, a precizat Politia Romana.

Astfel, in zona unitatilor de invatamant si a centrelor de examen vor fi 983 de politisti de ordine publica, 423 de la rutiera si 166 de la alte formatiuni.

Prima sesiune a bacalaureatului de anul acesta, din iunie-iulie, a fost marcata de un imens scandal generat de anchetele privind suspiciuni de frauda, care a avut in centru situatia de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitala.

In cadrul anchetei legate de bacalaureatul de la „Bolintineanu”, fosta directoare a liceului a fost arestata, iar zeci de elevi, audiati cu privire la strangerea de bani pentru comisie.

Promovabilitatea la bacalaureat in prima sesiune a fost de 55,4% inaintea contestatiilor si de 56,4% dupa solutionarea acestora. Dintre absolventii clasei a XII-a, in prima sesiune au promovat examenul 99.056 de candidati, adica 56,4% din totalul lor.

Medii de trecere au obtinut 63,1%, respectiv 87.197 de candidati din promotia 2012 – 2013, si 31,7%, respectiv 11.859, din promotiile anterioare.

Pentru filiera teoretica, procentul de promovare a fost de 83,62%, pentru filiera vocationala – 72,96%, iar pentru cea tehnologica – 37,32%.

In prima sesiune a bacalaureatului s-au inscris 188.842 de candidati si s-au prezentat 175.513, dintre care 320 au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda.

Procentul de promovabilitate in cea de-a doua sesiune de bacalaureat din 2012 a fost de 24,3 la suta inaintea contestatiilor si 25,49 la suta dupa solutionarea contestatiilor.

In a doua sesiune din 2012, au promovat bacalaureatul 21.701 elevi, din 85.146 de candidati care au sustinut examenul.

Niciun candidat nu a obtinut media 10, iar 63.206 elevi au fost respinsi.

De asemenea, 14.296 de elevi nu s-au prezentat, iar 239 au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda.

Procentele de promovare a bacalaureatului au scazut considerabil incepand din 2011, odata cu introducerea sistemului de supraveghere in scoli.

R.N.

banner

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era necesar să avem o relație strânsă”
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și a strecurat indicii într-o carte. Cine le găsește le păstrează
Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar ucrainean oferă noi date
Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital! Ipostaza inedită în care s-au afișat cei doi
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital!...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei și la ce să renunțe. „Silviu a murit având cu mine o relație de dușmănie.”
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi:
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Wow! Lidia Buble a fost înșelată de iubit! A povestit totul în detaliu, iar amanta nu-i era deloc străină
Wow! Lidia Buble a fost înșelată de iubit! A povestit totul în detaliu, iar amanta...
Județul din România care s-ar fi schimbat total. Un proiect început de Nicolae Ceaușescu transforma definitiv zona și harta României. Sute de oameni lucrau non stop ca să termine totul în 3 ani de zile. S-a ales praful de tot
Județul din România care s-ar fi schimbat total. Un proiect început de Nicolae Ceaușescu transforma...
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism...
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al impresarei!
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al...
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne...
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar...
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Medicul Vlad Ciurea ne spune care sunt cele mai bune 3 alimente pentru un creier sănătos
Medicul Vlad Ciurea ne spune care sunt cele mai bune 3 alimente pentru un creier...
Am primit acordul! Ce a spus Larisa Iordache despre soacra ei! Ce se va întâmpla după ce va naşte
Am primit acordul! Ce a spus Larisa Iordache despre soacra ei! Ce se va întâmpla...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Cezar Ouatu, reacție după moartea lui Gabriel Cotabiță:
Cezar Ouatu, reacție după moartea lui Gabriel Cotabiță: "Unul din momentele care-mi vor rămâne bine...
Ce să pui, de fapt, în mălai când îl depozitezi în casă. Nu se va altera niciodată, nu va face musculițe sau molii. Așa o să-l ai perfect pentru cele mai gustoase și pufoase rețete de mămăligă
Ce să pui, de fapt, în mălai când îl depozitezi în casă. Nu se va...
Zodiac chinezesc pentru duminică, 24 noiembrie 2024. Iepurele are nevoie de răbdare
Zodiac chinezesc pentru duminică, 24 noiembrie 2024. Iepurele are nevoie de răbdare
Oana Roman este disperată. Isabela, fiica Oanei Roman, are probleme de sănătate
Oana Roman este disperată. Isabela, fiica Oanei Roman, are probleme de sănătate
×