Te anunta care sunt premierele lunii, medaliatii romani care urca steagul Romaniei pe cele mai inalte culmi sau te invata despre arienii din India. Le stii perfect vocile, dar pariu ca nu stii cine sunt?
Chiar daca nu a inregistrat vreodata audiente record, emisiunea Teleenciclopedia, cea mai longeviva din istoria Televiziunii Romane, a fost mereu asimilata cu vocea aceea blanda cu timbru catifelat care te facea sa stai cu urechile ciulite in fata micului ecran.
Era vocea Luciei Muresan, o voce inconfundabila, parca fara chip, care s-a aratat publicului in reprize scurte, doar in interviuri scurte si la obiect.
S-a stins in 2010, la varsta de 72 de ani, insa a fost si va ramane, in continuare, una dintre cele mai iubite si cunoscute voci din Romania, alaturi de colegii sai de la Telencicopedia, Mariana Zaharescu si regretatul Florian Pittis.
O actrita remarcabila care a devenit usor un brand de televiziune, Lucia Muresan a fost nu doar voice over ci si profesor doctor in istoria artelor, ba chiar a facut si un curs de balet la Opera din Cluj.
“Am fost un copil rasfatat de dragostea familiei mele de Mureseni si Triteni din mijlocul Transilvaniei. Bunicii, unchii, matusile, verii si verisoarele, parintii mei si sora mea ne intalneam cu imensa bucurie la toate sarbatorile din calendarul crestin si ne bucuram sa fim impreuna. Cred ca pentru mine au contat enorm anii acestia de viata intr-o familie mare, pentru care vacantele erau povesti minunate, cu iesiri in natura, care mi-au ramas in minte si in suflet”, spunea Lucia Muresan intr-un interviu acordat cu mai multi ani.
Rapus in urma cu aproape 6 ani de o boala incurabila, Florian Pittis a fost considerat de generatii intregi cea mai buna voce barbateasca din Romania.
Mariana Zaharescu – primul crainic TV, considerata si ea vocea de aur a Teleenciclopediei, este o alta voce care a ramas in memoria colectiva.
In anul 1965 si-a reinceput activitatea in TVR, la Teleenciclopedia. Vocea ei calda rasuna si astazi in casele romanilor. „Teleenciclopedia a fost si este o emisiune foarte iubita de oameni. Este adevarat ca nu mai are aceeasi afluenta de telespectatori, dar este inca urmarita”, a declarat doamna Zaharescu intr-un interviu jurnalul.ro.
Abia iesita de pe bancile liceului, Mariana Zaharescu a lucrat mai intai la Radio. O echipa a Televiziunii Romane a venit aici pentru a selecta doi crainici.
Din pacate, colaborarea cu institutia, din postura de crainica, a fost intrerupta dupa cativa ani. Motivul a fost acela ca sora sa s-a casatorit cu un cetatean italian si a plecat din tara.
„Era pe vremea comunismului. Asa ceva era impotriva regimului. Este lesne de inteles ca n-a mai durat mult si Securitatea mi-a facut dosar, urmand apoi excluderea din televiziune”, a povestit doamna Zaharescu. A revenit insa la scurt timp in televiziune.
Cristian Topescu, campionul transmisiilor live
Indragitul comentator sportiv Cristian Topescu este vocea inconfundabila care a relatat cu siguranta cele mai importante evenimente din sportul romanesc si mondial.
Cristian Topescu este prezentator sportiv de aproape 40 de ani, a comentat 13 editii ale Jocurilor Olimpice si a fost martorul momentului de neuitat in care Nadia Comaneci obtinea prima nota de zece din istoria gimnasticii mondiale, in 1976, la Montreal.
Vocea grava si patrunzatoare a lui Constantin Cotimanis, sau Bebe, cum ii spun prietenii, cel care ne anunta premierele lunii si ne tine lipiti de programele Pro Tv, nu ai cum sa n-o recunosti si dintr-un million.
De profesie actor, Cotimanis este de ani buni rezident al Teatrului Nottara si a castigat numeroase premii nationale si internationale pentru prestatia sa. Rolul sau reprezentativ din ultimii ani este „Grigore Varlam, un interlop foarte bogat, in serialul Lacrimi de Iubire (2005-2006).
Valentin Teodosiu este, inca din 1995, cel care te indeamna sa ramai pe Pro TV. A interpretat zeci de voci, pe sute de tonalitati si a dat viata personajelor, alaturi de Constantin Cotimanis, colegul de „promo”. Amandoi sunt deja „brand” al postului TV.
Nu putem incheia lista fara a-i aminti pe Mitica Popescu si pe Stefan Iordache, al caror timbru vocal a fermecat generatii intregi.
(M.A)