O fetiţă a fost operată de urgentă la Spitalul de copii Sf. Maria din Iaşi, pentru indepărtarea unei tumori gigantice din zona lombară.
Interventia a fost un adestul de dificilă, fiind nevoie de o intreagă echipă de medici pentru indepărtareea tumorii.
Mama fetitei, in varstă de 25 de ani, a fost monitorizată pe tot parcursul sarcinii, medicii observând din timp că fătul avea pe spate o tumoră.
Fiind o sarcină cu risc, doctorii au decis ca femeia să nu plătească testele genetice, care sunt foarte scumpe.
„Pacienta a fost diagnosticata cu teratom in al doilea trimestru de sarcina. Colectivul de medici a ajutat-o sa nu plateasca testele genetice si a hotarat sa urmareasca evolutia sarcinii pentru ca aceasta sa ajunga la termen. Sub supravegherea medicilor, sarcina a fost dusa pana la termen si nasterea a avut loc prin cezariana. Fetita cu greutatea de 3.850 grame a fost transferata imediat la Spitalul de copii pentru interventie chirurgicala. Teratomul cantarea peste un kilogram si avea dimensiunile de 16/10 centimetri. Tumora era localizata in zona sacro-coccigiana si fatul nu avea alte malformatii. Una dintre ipotezele care determina aparitia teratomului se refera la un geaman intrauterin parazit sau fetus in fetu. Astfel de cazuri sunt rare, pentru ca de multe ori sunt asociate cu alte malformatii”, a declarat dr. Madalina Nour, medicul obstetrician care a urmarit sarcina gravidei.
Dupa cinci zile de la operaţie, starea de sănătate a micuţei este stabilă.
C.V.