Profesorul din Drobeta Turnu Severin suspectat ca ar fi luat mita la bacalaureat, de la domiciliul caruia au fost ridicati 15.000 de lei si 2.500 de euro, a fost retinut, luni noapte.
Alti trei profesori, intre care si fiica acestuia, sunt cercetati in libertate, pentru fapte de coruptie.
Procurorii Parchetului Tribunalului Mehedinti au emis, luni noapte, ordonanta de retinere pentru 24 de ore pe numele profesorului de limba romana Marius Arbanas, acuzat ca ar fi luat mita pentru a facilita mai multor elevi promovarea bacalaureatului, alti trei profesori fiind cercetati in stare de libertate pentru fapte de coruptie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Aparatorul profesorului Marius Arbanas, Marian Valon, a declarat ca singura retinere a fost in cazul clientului sau, ceilalti trei profesori audiati luni noapte fiind cercetati in stare de libertate.
„Nu se considera vinovat. S-a luat masura retinerii pentru o perioada de 24 de ore. In ceea ce ma priveste pot sa afirm ca nu sunt probe”, a spus Valon.
Seful Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Mehedinti, Remus Luca, a declarat ca profesorul retinut impreuna cu cei trei dascali cercetati in stare de libertate sunt acuzati de trafic de influenta si luare de mita.
„Ofiterii DGA – Serviciul Teritorial Mehedinti au efectuat, sub directa coordonare si supraveghere a procurorului de pe langa Tribunalul Mehedinti, un numar de patru perchezitii domiciliare la patru locatii din Drobeta Turnu Severin. Este vorba despre domiciliile a patru profesori din cadrul a doua unitati scolare, licee din Drobeta Turnu Severin. Cei patru profesori sunt acuzati de fapte de coruptie, in special trafic de influenta si luare de mita. Nu este vorba despre un proces generalizat de fraudare a examenului de bacalaureat, ci sunt cazuri punctuale”, a declarat Luca.
Profesorul de Limba si literatura romana, Marian Arbanas, este pensionat, dar a pastrat in cursul anului scolar 2012 – 2013 patru ore pe saptamana la Colegiul Pedagogic „Stefan Odobleja”, fiind chemat la audieri in calitate de membru al uneia dintre comisiile examenului de bacalaureat din Drobeta Turnu Severin, desi calitatea de pensionar nu permite repartizarea sa intr-o astfel de comisie.
Intre ceilalti trei profesori audiati in noaptea de luni spre marti se afla si fiica sa, de asemenea profesor la Colegiul Pedagogic „Stefan Odobleja”, un alt profesor de la aceeasi unitate de invatamant, cel de-al patrulea dascal audiat fiind de la Liceul „Domnul Tudor”, din municipiu.
Potrivit anchetatorilor, perchezitiile de luni au fost facute in baza unor plangeri depuse, in dosar fiind audiati si mai multi elevi. De la domiciliile celor patru profesori s-au ridicat inscrisuri, obiecte si sume de bani, surse din randul anchetatorilor declarand ca de la domiciliul profesorului Marius Arbanas s-au ridicat 15.000 lei si 2.500 euro.
In judetul Mehedinti, promovabilitatea la examenul de bacalaureat in sesiunea iulie 2013, inainte de solutionarea contestatiilor, este de 46,9%, in timp ce in iulie 2012 a fost de 30,8%.
Cele patru persoane, intre care si profesorul Marius Arbanas, au fost duse la audieri, luni seara, la Parchetul Tribunalului Mehedinti, dupa incheierea perchezitiei la locuinta profesorului Arbanas.
Contactat de MEDIAFAX, inspectorul scolar general din Mehedinti, Marian Suta, a spus ca nu are cunostiinta despre perchezitii.
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, luni, ca, in urma desfasurarii sesiunii iunie – iulie a bacalaureatului, sunt 15 cazuri de potentiala frauda, 318 elevi fiind eliminati din examen pe parcursul sustinerii probelor scrise, saptamana trecuta.
Referindu-se la suspiciunile de frauda de la bacalaureat, Pricopie a precizat ca sunt sase cazuri in care au intervenit Politia sau procuratura, dintre care patru au fost semnalate de inspectoratele scolare: cazul de la Liceul „Dimitrie Gusti” din Capitala si cele trei cazuri de la Constanta, la care se adauga cele de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitala si de la Sibiu.
El a mai spus ca au fost si alte plangeri, inclusiv venite pe telelefonul verde deschis de minister pentru sesizarea neregulilor la examenele nationale, care au fost aduse in atentia Politiei.
Ministrul a precizat ca, in total, sunt 15 cazuri de potentiala frauda si, totodata, ca au fost 318 candidati eliminati din examen, pe parcursul sustinerii celor patru probe scrise, saptamana trecuta, acestia incercand sa copieze sau avand asupra lor diverse materiale interzise.
Numarul elevilor eliminati din examen este comparabil cu cele din anii anteriori.
R.N.