La priveghiul marelui regizor Sergiu Nicolaescu, care a avut loc vineri la Cercul Militar, nu au lipsit intamplarile bizare. Prezenti au fost conspirationistii, revolutionarii, dar si protestatarii vesnic nemultumiti. Majoritatea au contestat incinerarea
“Am crescut cu filmele lui. Cred ca n-ar trebui sa se mearga pe ideea incinerarii. Omul asta a slujit o istorie, a iubit o tara si ar trebui sa fie inmormantat crestineste asa cum a trait. In filmele lui nu se vede ca el ar iubi ideea asta indiana sau straina de spiritul romanesc, lipsa unei inmormantari specifice neamului romanesc. Dorinta lui nu mi se pare foarte buna. Bine, daca nu exista un testament, omul poate spune orice. Parerea mea personala este ca este o mare greseala. Oricat ar fi fost el de deceptionat, de deznadajduit si de disperat nu trebuie sa mearga pe urmele lui Mircea Eliade, adica sa-si fi dorit aceasta plecare”, a declarat unul din fanii regretatului regizor.
Cu toate ca barbatul se afla la coada pentru a intra in sala in care era depus corpul neinsufletit al maestrului Nicolaescu, cand a aflat ca sicriul este sigilat a renuntat si a plecat.
Faptul ca chipul maestrului nu a fost descoperit pe tot parcursul zilei i-a facut pe oameni sa fie foarte nemultumiti, unii chiar renuntand la a-si mai prezenta omagiile, iar altii protestand cu voce tare.
“Nu sunt de acord, macar un geam sa fie pus pe capacul de-asupra sicriului. Vii la cosciug nu i-au pus ceva sa vada lumea. Eu nu am fost inauntru, ce sa caut acolo? Sunt un capac si o coroana de flori pe el, de unde sa stiu ca e cadavrul lui Sergiu Nicolaescu? Eu am inteles ca sotia lui nici macar nu a vrut sa cumpere un sicriu, la inchiriat, maine il da inapoi”, au spus protestatarii cu pancarte de la priveghiul regizorului.
Pe hartiile din mainilie oamenilor stateau scrise mesaje patriote: funeralii nationale patriotului si mormant in pamantul tarii pe care a iubit-o!
Altii sunt mai cumpatati in declaratiile lor, cu toate ca recunosc ca procedeul la care familia a apelat nu este cel firesc.
“De cand eram copil urmaream creatiile maestrului, intotdeauna mi-au placut. Am fost unul din cei mai inraiti fani ai lui, cam de la 10 ani in colo. Nu ma asteptam la chestiunea asta, sa nu aiba omul o inmormantare normala. Mai ales ca cimitirul Belu, pe Alea Artistilor, este plin de prieteni de-ai lui”, a explicat un alt domn.
Nelipsiti de la priveghiul regretatului regizor au fost si revolutionarii. Aceeasi revolutionari care au fost prezenti la protestele din ianuarie 2012 si, potrivit lor, aceeasi care i-au fost alaturi lui Sergiu Nicolaescu. Oamenii au venit in numar mare sa-si ia la revedere. Cu aceasta ocazie insa, acestia au incercat sa atinga si subiectul indemnizatiilor de revolutionari.
Ei nu au uitat insa, problema inmormantarii religioase: “daca nu are familie ne are pe noi, are poporul roman, asta e familia lui. Nu ne puteam desparti de el in halul asta”, au spus barbatii.
Spre seara, langa oamenii care isi asteptau inca cuminti randul la priveghi, a venit si cel mai celebru protestatar din Romania. Cu barba neagra lunga si inarmat cu steagul lui urias, a fluturat steagul prin multime timp de ore. Cel mai probabil omagiu pentru un erou national.
(Ionut Ungureanu)