Orice relatie de cuplu are dinamica proprie, in functie de gradul de implicare al partenerilor, de gradul de compatibilitate sau de experientele comune traite.
In orice relatie, mai ales in cazul celor de lunga durata, atunci cand partenerii impartasesc experiente diverse, acestia se confrunta, invariabil, cu situatii conflictuale, care, uneori, pot impiedica relatia sa continue. Raportarea adecvata la probleme si cautarea de solutii reprezinta cheile succesului intr-o relatie! Iata ce va sfatuieste psihologul sa faceti:
1. Nu priviti in trecut, ci raportati-va la prezent si viitor!
De multe ori, atunci cand lucrurile schimba intr-o relatie, suntem tentati sa ne raportam la trecut. Intrebari sau invitatii la reverie de genul „Cum era inainte”, „Ce faceam impreuna inainte”, „Cum ne comportam inainte” nu fac altceva decat sa adanceasca si mai mult prapastia prezenta. Reprosuri de genul „Te-ai schimbat! Nu mai esti ca inainte!” sau „E clar ca relatia noastra nu mai este cum a fost odata!” perpetueaza o stare de conflict si nu ajuta in gasirea solutiilor. Raportarea la un trecut emotional nu face decat sa intareasca si mai mult atasamentul partenerilor fata de experientele anterioare comune, sa ii ancoreze in trecut, uitand de viitor. Frecvent, partenerii omit faptul ca orice relatie are dinamica ei si, o data cu evolutia acesteia, pot aparea si incercari sau conflicte. Daca problemele sau conflictele sunt actuale, si solutiile trebuie sa fie actuale. Nu rascoliti trecutul in cautarea solutiilor miraculoase! Ele exista in prezent si aduc schimbari care vizeaza viitorul!
2. Nu cereti altora sa gaseasca solutii la probleme voastre!
Atunci cand problemele cuplului par sa ii copleseaca pe parteneri, fara a gasi solutii imediate, acestia sunt tentati sa caute solutii in alte parti, consultandu-se cu persoane neimplicate direct in conflict. Gresit! Astfel de abordari, desi par a fi eficiente pe moment, nu aduc schimbari de durata, ci doar dezamorseaza pentru moment un conflict, nerezolvand insa situatia. Daca problemele sunt ale partenerilor, atunci si solutiile trebuie sa fie tot ale lor. Orice prieten, oricat de binevoitor ar fi, nu poate cunoaste mai bine datele realitatii decat partenerii implicati in problema. Nu va irositi timpul si energia comunicand tuturor cunoscutilor problemele voastre in asteptarea solutiilor miraculoase. Nimeni nu stie mai bine decat voi cum sa rezolve problema respectiva. Solutia problemelor este rezultatul implicarii directe in chestiunea arzatoare!
3. Comunicati si actionati!
Se spune ca, intotdeauna, „Comunicarea este totul in relatia de cuplu!” si am putea completa „atunci cand lucrurile merg!”. Cand apar probleme, a comunica fara a actiona este ca si cum ai bate pasul pe loc. Multi parteneri isi comunica neincetat problemele cu care se confrunta, isi pun pe tava nemultumirile, aducand acuze si considerand ca simplul fapt de a comunica problemele aduce si rezolvarea acestora. Gresit! Pentru a rezolva, trebuie actionat! A actiona intr-un fel sau altul aduce cu sine si schimbarile asteptate. Cel mai pagubos comportament este nonimplicarea. Asteptarea si simpla comunicare a nemultumirilor nu face altceva decat sa le amplifice si mai mult si sa deschida si mai larg prapastia dintre parteneri. Stabiliti problema, agreati posibile solutii si treceti la actiune! Actionati si veti produce schimbarea!
4. Nu aplicati solutii emotionale in situatii rationale!
Multe dintre problemele aparute in viata de cuplu sunt cauzate de experiente sau decizii de tip rational, precum schimbarea locuintei, decizii ce tin de relatiile cu ceilalti membri ai familiei, schimbarea locului de munca al unuia dintre parteneri, decizii financiare sau tehnice. In astfel de situatii, multi parteneri cauta solutii de tip emotional! Calculati-va pasii rational, daca va confruntati cu situatii problematice de ordin tehnic, financiar sau rational si nu implicati emotiile. Reprosuri de genul „E clar ca nu ma mai iubesti daca nu faci cum spun eu!” nu fac altceva decat sa ascunda solutiile reale ale problemei si sa starneasca aparitia unor noi conflicte, de aceasta data de tip emotional. Evitati interferenta emotional-rational in gasirea solutiilor.
5. Nu fugiti de probleme si acceptati existenta acestora!
A evita contactul cu o situatie problematica sau cu un conflict nu aduce dupa sine si rezolvarea acestuia. Primul impuls este acela de a nega problema sau de a o transfera in raspunderea celuilalt. Mereu purtatori de acuze si in cautarea evitarii conflictelor, uitam faptul ca impactul cu o problema aduce si solutiile pentru rezolvarea acelei probleme. Fuga de problema, negarea acesteia sau declansaea unui conflict prin transferul responsabilitatii nu face altceva decat sa creeze tensiuni si frustrari si mai mari. Acceptati existenta problemelor, confruntati-va cu ele si veti gasi si solutii optime! Acceptarea problemei este primul pas spre solutionarea acesteia!