Procurorul general, Codruta Kovesi, a declarat, miercuri, ca i-a spus premierului ca are dreptul sa ceara o informare privind verificarile Parchetului, daca nu a vazut comunicatele transmise, precizand ca nu sunt cercetati cetateni pentru ca au votat, ci ca s-a dat curs unor plangeri penale.
Codruta Kovesi a spus ca in dosarele de la Parchet privind referendumul nu sunt cercetati cetateni pentru ca au votat, nici pentru modul in care au votat, ei nefiind intrebati de anchetatori in ce fel si-au exercitat dreptul la vot.
Ea a precizat ca procurorii nu au facut un abuz, ci au dat curs unor plangeri penale care le-au fost adresate.Procurorul general a precizat ca dintre cele peste 500 de plangeri penale, mai mult de jumatate privesc impiedicarea exercitarii dreptului la vot sau mita electrala.
Potrivit lui Kovesi, in 50 de dosare este vorba de impiedicarea dreptului de a vota, iar in 297 sunt cercetate fapte de mita electorala, respectiv darea de bunuri sau bani pentru a vota sau a nu vota.
Kovesi a subliniat ca procurorii nu pot fi acuzati ca cerceteaza oamenii care au participat la vot, pentru ca in egala masura sunt anchetate si cazuri de impiedicare a exercitarii dreptului de vot.
Procurorul general a tinut sa precizeze ca sunt persoane care au votat atat pe listele electorale permanente, cat si pe cele suplimentare, intr-o sectie sunt cate patru pagini pe care apare aceeasi semnatura sau CNP-uri dublate.
„Este normal ca o persoana care apare pe mai multe lsite sa fie intrebata daca a votat sau nu a votat”, a adaugat Kovesi.Ea a mai spus ca sunt cetateni care apar pe listele electorale si sunt audiati in calitate de martori, multi spunand ca nu s-au prezentat la vot sau ca semnatura nu le apartine, desi apare pe trei-patru liste.
Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justitiei, i-a cerut procurorului general, Codruta Kovesi, sa-i transmita o informare cu privire la actiunile derulate de procurori referitoare la sesizarile de frauda la referendum.
„Am discutat si ii voi face o cerere oficiala astazi (miercuri, n.r.) sa imi trimita o informare exacta cu ceea ce s-a intamplat in aceasta saptamana”, a spus Victor Ponta, la plecarea de la CSM.
Premierul a declarat, marti, ca ii va cere procurorului general, Codruta Kovesi, sa inceteze „persecutarea oamenilor care au votat”, pentru ca Traian Basescu este „back in business”, el precizand ca a primit si o petitie in acest sens semnata de mai multi intelectuali.
„Am primit si eu, ca membru al CSM, solicitarea facuta de un grup important de intelectuali, fostul presedinte Emil Constantinescu, oameni de o mare probitate morala, exista o petitie vizavi de abuzurile comise de procurori. Dar acuma, daca si-au atins scopul, pentru ca toti acesti zeci de procurori care persecutau satenii de prin cine stie ce judete, voiau sa se intoarca domnul Basescu la Cotroceni. Acum, si-au atins scopul si voi face maine catre doamna Kovesi o solicitare sa inceteze persecutarea oamenilor care au votat, pentru ca si-au atins scopul: domnul Basescu este back in business, impreuna cu doamna Kovesi”, a spus premierul.
Consiliul Superior al Magistraturii a inregistrat, marti, sesizarea formulata de Fundatia Romana pentru Democratie privind protestul public exprimat de peste 90 de semnatari, fata de actiunile Parchetului General si DNA in legatura cu referendumul, Inspectia Judiciara urmand sa faca verificari.
Peste 90 de personalitati publice, printre care scriitori, profesori universitari si cercetatori, solicita CSM sa intervina pentru a opri actiunile Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) si Directiei Nationale Anticoruptie impotriva cetatenilor care au participat la votul din 29 iulie.
In 16 august, Parchetul ICCJ arata ca sunt inregistrate peste 500 de dosare penale privind desfasurarea referendumului, unele din ele sunt la DNA, iar in aceste cauze nu sunt cercetate persoanele care au votat si nu este verificat modul in care cetatenii au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.
Precizarile au fost transmise de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) ca raspuns la cererea presedintele interimar, Crin Antonescu, ca procurorul general, Laura Codruta Kovesi, sa ofere public explicatii legate de scopul, mijloacele si natura cercetarilor pe care procurorii le fac „masiv” in ultimele zile in legatura cu desfasurarea referendumului.
Premierul Victor Ponta declara atunci ca va cere procurorului general, la sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, explicatii privind actiunile Parchetului in cazul referendumului, aratand ca a fost informat ca DNA nu are competenta de a ancheta cauze legate de alegeri, ci doar probleme de coruptie
„Eu nu pot sa convoc CSM, dar voi participa la sedinta deja convocata si voi cere ca procurorul general, doamna Kovesi, sa prezinte o informare despre ceea ce in acest moment, asa cum arata, este o actiune de persecutie politica a oamenilor care au votat la referendum. Din ceea ce mi-au spus colegii de la Ministerul Justitiei, DNA nici nu are competenta de a ancheta decat cauze de coruptie, nu cauze care tin de alegeri. Voi cere explicatii de la procurorul general”, a spunea Ponta.