Ca si cand nu ar fi suficiente numeroasele problemele de sanatate pe care canicula le provoaca, un alt organ afectat de temperaturile foarte ridicate este pielea. Caldurile care ne chinuie in aceste zile pot fi un factor favorizant si declansator pentru diverse alergii, iritatii si probleme ale pielii. Iata ce sfaturi a acordat cititorilor CANCAN dermatologul clinicii Dermastyle, Ana-Maria Dumitrescu:
Alergiile de sezon
Pe timpul verii persista majoritatea factorilor alergenici cu care organismul se confrunta inca din timpul lunilor de primavara, insa apar si alti factori agresivi. Caldura, umiditatea, praful si poluarea excesiva sunt esentiali pentru intretinerea simptomelor alergiilor, dar si pentru agravarea lor. Combinatia alergenilor clasici cu modificarile climatice pune bazele unor reactii alergice semnificative si adesea foarte neplacute din punct de vedere al intensitatii simptomelor. Cea mai importanta cauza de declansare a reactiilor alergice este polenul. Alergenii aeropurtati sunt si ei capabili sa declanseze simptome alergice, insa cel mai frecvent crize de astm bronsic. Reactiile alergice la intepaturile de insecte apar de cele mai multe ori acolo unde a avut loc intepatura, dar pot aparea si manifestari la distanta sau reactii alergice severe care necesita tratament medical de urgenta.
Cum se manifesta
Reactia conjunctivala (hiperlacrimatia, eritemul conjuctival), congestia nazala, stranutul, tusea, cefaleea sau leziunile de urticarie sunt cateva dintre simptomele unei alergii.
Parfumurile si soarele
Pot exista reactii iritative la parfumuri si produse cosmetice utilizate pe plaja in functie de substantele pe care le au in compozitie, dar si de combinatia acestora cu praful, transpiratia etc.
Ingrediente cosmetice periculoase
Exista o lista cu substante care pot genera alergii, printre ele se numara: alcohol denat, acid lactic, ammonium, coloranti, vopsele sintetice, parabeni si parfum.
Ce masuri trebuie sa luam
Daca simptomele de mai sus sunt observate se recomanda o vizita la medic pentru efectuarea testelor si stabilirea substantelor la care se declanseaza alergia pentru a putea evita contactul cu produsele care le contin.