Gimnastii din lotul national care nu au luat bacalaureatul vor fi ajutati sa se pregateasca pentru examenul din august - septembire, la disciplinele la care nu au promovat in sesiunea speciala, respectiv limba si literatura romana si geografie.
Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a vizitat, marti, lotului national de gimnastica la Complexul sportiv de la Izvorani. In urma intalnirii cu sportivii, ministrul Educatiei a decis ca MECTS, impreuna cu Federatia Romana de Gimnastica, sa sprijine componentii lotului national de gimnastica ce vor participa la Olimpiada de la Londra, in vederea pregatirii pentru sustinerea examenului de bacalaureat.
„Sportivii vor beneficia de pregatire suplimentara de specialitate la discipilinele la care nu au promovat in sesiunea speciala a examenului de Bacalaureat, respectiv limba si literatura romana si geografie”, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) transmis, miercuri, agentiei MEDIAFAX.
Astfel, in zilele de luni, miercuri si vineri a fiecarei saptamani acestia vor fi pregatiti cate o ora la limba si literatura romana, iar in zilele de marti si joi, cate o ora la geografie.
Dupa intoarcerea de la Jocurile Olimpice, gimnastii vor continua pregatirea la cele doua discipline cu un program de pregatire intensiv, urmand sa sustina examenul de bacalaureat in sesiunea din august-septembrie 2012.
Potrivit rezultatelor finale publicate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau, 35 la suta dintre cei 877 de elevi care au participat in acest an la sesiunea speciala a bacalaureatului au fost declarati „admisi” dupa sustinerea examenului in perioada 21-31 mai.
Initial, promovabilitatea a fost de 34,2 la suta, insa acesta a crescut cu aproape un procent in urma rezolvarii contestatiilor. Practic, dintre cei 319 candidati respinsi care au depus contestatii, doar sapte au obtinut punctele necesare absolvirii bacalaureatului, in urma recorectarii tezelor. Cea mai mare crestere a unei medii a fost de la 5,73 la 6,41, dupa ce candidatul a primit un punct in plus la teza de limba si literatura romana si 1,05 puncte la cea de geografie.
Din totalul celor 880 de candidati inscrisi, la examen s-au prezentat 877, iar 300 dintre ei au fost declarati admisi, inainte de rezolvarea contestatiilor. Un numar de 106 candidati au reusit sa promoveze probele de examen, insa nu au obtinut media 6.00, necesara pentru a trece examenul.
Din examen au fost eliminati 25 de candidati, care au fost prinsi avand asupra lor fituici sau telefoane mobile.
Presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), Octavian Morariu, s-a declarat surprins de numarul mare de candidati din aceasta sesiune si a cerut „o investigatie”, in conditiile in care, a precizat el, la Centrele Nationale Olimpice pentru Pregatirea juniorilor activeaza doar 108 sportivi cu varsta de bacalaureat.
Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat ca 14 federatii sportive „au probleme” cu listele candidatilor de la sesiunea speciala a bacalaureatului, urmand sa se stabileasca daca in cazul a 294 de candidati calendarul activitatilor nu le permitea sa dea examenul in sesiunea normala.
Ministerul Educatiei a demarat deja o ancheta privind listele, pentru a afla cati dintre acesti candidati „au competitii sau loturi largite” in perioada in care vor da bacalaureatul majoritatea elevilor, a precizat demnitarul.
Pop a mai spus ca situatia la bacalaureat a elevilor nu va fi afectata de aceasta ancheta si ca verificarile vor viza si eventuale cazuri de candidati trecuti pe listele unor federatii desi ei nu ar practica vreun sport.