Cantitatea de 25 de tone de titei a fost extrasa din raul Olt cu ajutorul vidanjelor, iar pata de petrol s-a oprit in zona barajului de la Draganesti si se intinde pe mai putin de un kilometru.
Zeci de de echipe de interventie de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Olt, Apele Romane si S.C Conpet S.A actioneaza in zona Draganesti Olt, vineri, pentru neutralizarea undei de titei. Potrivit comandantului de la ISU Olt, Marin Pica, pata de titei este acum compacta, echipele de interventii montand alte doua baraje plutitoare, unul in amonte si altul in aval.
„Noi avem pe teren 25 de oameni de la ISU Olt, care au facut echipe cu cei de la Conpet si Apele Romane. Am montat alte doua baraje plutioare. Unul in amonte si unul in aval. Am pus practic bureti si dupa baraj, ca sa fim siguri ca nu trec mici pete spre Dunare”, a declarat Marin Pica.
Pica a mai spus ca pata de titei s-a oprit in zona barajului de la Draganesti si se intinde pe mai putin de un kilometru. Acesta a precizat ca lucratorii de la ISU inspecteaza in permanenta cursul Oltului in amonte, pe unde a trecut unda de poluare, ca sa vada daca mai sunt pete si daca este cazul sa mai imprastie material biodegradabil absorbant.
In paralel, comisarii Garzii de Mediu monitorizeaza zona in incercarea de a face un bilant exact al pagubelor produse.
„Avem mai mule echipe la barajul de la Draganesti Olt. Unele monitorizeaza pata chiar la baraj, altele merg in recunoastere atat pe Oltet, cat si pe cursul Oltului ca sa vada daca apar modificari si cumva alte pete. Pana acum putem spune ca a fost afectata vegetatia de pe malul Oltetului, pe unde a trecut pata. Cat despre fauna, va pot spune ca nu am observat pesti sau pasari moarte pana acum”, a declarat Gheorghe Neacsa, seful Garzii de Mediu Olt.