Cum calmam apetitul nejustificat? „Am 31 de ani si de ceva timp obisnuiesc sa mananc foarte mult, desi nu imi este foame. Evident, rezultatele acestui apetit exagerat au inceput deja sa se vada. Imi puteti recomanda o dieta prin care sa ma mentin in forma fara sa ma infometez? Acum am 66 de kilograme si 1,63 inaltime.” Marcela Raspuns: Solutia este sa mancati inainte de masa de pranz si seara legume verzi, dupa modelul francez, si sa incercati sa aveti trei mese principale/zi, eventual si o gustare (un fruct sau 50 de grame de migdale sau seminte crude). Este foarte important sa alegeti alimente cu index glicemic mic (mai mic de 40), adica alimente din care se absoarbe incomplet glucoza. Iata si un exemplu de regim care are 140 de grame glucide/zi (fara a lua in calcul legumele), impartit pe mese: Dimineata, varianta 1 de meniu costa in: 50 de grame de paine neagra (2 felii), 400 de grame de lapte semidegresat sau 370 de grame de iaurt sau 200 de grame de branza de vaci degresata si un ardei. Varianta a doua este: 50 de grame de paine neagra impreuna cu 50 de grame de branza telemea de vaca sau 50 de grame de sunca de Praga cu un ou fiert, o rosie si un ardei. Sunt necesare trei mese pe zi La ora 11.00 este indicata o gustare, fie din 200 de grame de fruct (un fruct de marimea pumnului), fie 400 de grame de pepene verde (1 felie). La masa de pranz se va servi: 50 de grame de paine neagra (doua felii), cu o supa sau ciorba (o data pe saptamana), impreuna cu 200 de grame de carne de pui, curcan, peste sau vita fiarta, fripta sau la cuptor. Garnitura poate fi formata din 600-900 de grame de legume crude sau fierte cu o lingura de ulei de masline extravirgin. Masa de seara va fi compusa din: 200 de grame de cartofi fierti in coaja sau paste integrale sau orez brun sau mazare sau fasole boabe (cantarite fierte) cu 600-900 de grame de legume crude sau fierte cu o lingura de ulei de masline extravirgin. Se mai pot servi si 50 de grame de telemea de vaca.