Suprafata Oceanului Arctic s-ar putea afla la originea emisiilor de metan, un important gaz cu efect de sera, potrivit unui studiu realizat de expertii in clima, publicat duminica in Nature Geoscience, informeaza AFP. Cu ocazia mai multor misiuni, cercetatorii au masurat concentratiile atmosferice de metan din teritoriile arctice de pana la 82 de grade latitudine nordica. Oamenii de stiinta au constatat concentratii importante de metan in apropiere de suprafata oceanului, in special in zonele in care apar bucati de gheata.
Astfel, printr-un mecanism pana acum necunoscut, apele de la suprafata Oceanului Arctic ar putea reprezenta o sursa importanta de metan, „potential sensibil la schimbarile inregistrate la nivelul suprafetei inghetate a marii”, au explicat autorii studiului, coordonat de Eric Kort de la Institutul de tehnologie din California (Caltech).
Savantii au constatat deja ca metanul, captiv vreme de milioane de ani in permafrostul din Siberia si din America de Nord, „evadeaza” din sol atunci cand temperaturile cresc. El contribuie astfel la incalzirea globala, care genereaza la randul ei, ca intr-un cerc vicios, o eliberare suplimentara de metan in