Zaharul sau „moartea alba”, asa cu l-au numit nutritionistii, poate fi responsabil pentru afectiuni extrem de grave precum diabetul si bolile de inima. Nu zaharul este vinovatul pentru riscul acestor boli, ci secretia unui hormon, insulina, care are rolul de a transporta zaharul din sange catre celule. Efectele zaharului sunt si mai periculoase atunci cand acesta este rafinat sau cand este consumat in combinatie cu amidon. Potrivit healthtoday.com, exista cateva modalitati de a reechilibra organismul si a rupe acest lant vicios. Sa renunti la cartofi, orez, faina, cereale, paine, prajituri, paste si alte alimente care inseamna amidon poate fi aproape imposibil. Iata, in cele ce urmeaza, cinci moduri de pastra carbohidrati in dieta zilnica fara a creste nivelul zaharului: Mananca legume foarte putin gatite Efect: Calmeaza ritmul digestiei Legumele sunt foarte bogate in fibre solubile. Din acest motiv ele sunt considerate un bun neutralizator al zaharului intrucat contin mai multe fibre si mai putin zahar. Daca legumele sunt gatite prea mult isi pierd capacitatea de anihilare a zaharului si a amidonului. Legumele semipreparate ajung in stomac in bucati mari, determinand astfel o digestie mult mai lenta. Poti incepe cu o salata Efect: Calmeaza ritmul digestiei Fibrele solubile din legume precum fasolea, morcovii si din fructe precum merele si portocale actioneaza in intestin ca un burete si tin zaharul blocat intre molecule. In timp ce se dizolva, fibrele din legume si fructe elibereaza glucoza care se deplaseaza lent in vasele de sange, deci organismul nu va avea nevoie de o cantitate mare de insulina. Rasfata-te cu un pahar de vin inainte de cina Efect: Ficatul nu va mai secreta atat de multa glucoza Consumat in cantitati rezonabile alcoolul are proprietati unice de a bloca zaharul. In mod normal printre functiile ficatului se numara si aceea de a converti grasimile si proteinele din sange in glucoza. Alcoolul consumat inainte de masa poate sista temporar productia de glucoza a ficatului. Prin urmare, orice tip de alcool, fie ca este vorba de o doza de bere, vin alb, rosu sau lichior, va reduce cu 25% nivelul de zahar cu care sangele se incarca atunci cand consumam alimente ce contin amidon. Efectele benefice ale alcoolului nu mai sunt valabile daca este vorba de cocktailuri care au si diverse siropuri dulci, deci o alta sursa de zahar. O gustare consistenta cu 10-20 de minute inainte de masa Efect: Senzatia de satietate va dura mai mult Stomacul se termina cu un muschi circular, valva pilorica, prin care se regleaza viteza cu care hrana trece din stomac in intestine. Poti transmite valvei pilorice mesajul sa micsoreze ritmul. Grasimile reduc reflexul care constrange valva si incetinesc digestia. Prin gustarea satioasa se poate intelege un pumn de nuci sau o bucata de branza. Foloseste otet Efect: Incetineste transformarea amidonului in zahar Acidul acetic din otet dezactiveaza amilaza, enzima care transforma amidonul in zahar. Un alt efect al otetului consta in cresterea sensibilitatii organismului la insulina. Acest fenomen este benefic intrucat, in cazul secretiilor mari de insulina, celulele incep sa-si piarda sensibilitatea de reactie la aceasta substanta, fapt care poate duce in timp la dezvoltarea bolilor de nutritie. Prin urmare adauga otet la prepararea salatelor sau foloseste-l la condimentarea legumelor. La fel ca si sarea, otetul are rolul de a amplifica gustul alimentelor.