Fructele-medicament sunt atat de prezente in viata noastra incat au devenit banale. Le consumam pentru gust si aroma, le consumam pentru ca sunt specifice unor sarbatori, dar, indiferent de motiv, consumul lor ne este benefic. In anumite situatii, insa, le putem consuma exclusiv pentru proprietatile lor vindecatoare.
Portocala (Citrus sinensis) este fructul unui pom de talie mijlocie, originar din India si Pakistan. Copacul a ajuns in zona mediteraneana a Europei datorita negustorilor arabi. Acestia denumeau fructul portocalului „naranj”, ceea ce in sudul Frantei a devenit „naurange”, transformandu-se apoi, probabil pentru simplificarea pronuntiei, in „orange”. Componenta chimica principala din portocala este vitamina C, pe care corpul uman nu o poate produce, desi necesarul zilnic din aceasta vitamina este de 73 mg/zi pentru un adult sanatos, 100 mg/zi pentru o femeie insarcinata si doar 50 mg/zi pentru o femeie care alapteaza, iar pentru un copil este de 1,5-2 mg/kilogram-corp/zi. Pentru persoanele care lucreaza in medii toxice si, de asemenea, pentru sportivii de performanta, necesarul zilnic recomandat este de 200 mg/zi. Lipsa vitaminei C din organism se manifesta prin oboseala, sangerari ale pielii si ale mucoaselor, incetinirea cresterii la copii, tulburari in activitatea sistemului nervos si/sau muscular, scaderea rezistentei organismului la infectii. Daca, dintr-un motiv sau altul, nu avem posibilitatea sa consumam portocale, este bine sa stim ca aportul vitaminei C poate fi adus de „inlocuitori”. Iata cateva exemple: 5-25 mg/100 grame in cartofii de iarna, 5-10 mg/100 grame in mere. Un „inlocuitor”-surpriza este varza de toate culorile si de toate formele, iar varza murata este „sursa-regina”, deci puteti consuma in voie, cu atat mai mult cu cat excesul de vitamina C se elimina foarte repede din organism.