Arheologii Muzeului Judetean din Satu Mare au descoperit doua cimitire, dintre care unul apartine culturii avare, adica unui popor nomad al stepei eurasiene, din secolele VI - IX . Cimitirele au aproximativ 60 de morminte, iar unul dintre cele mai interesante este cel al unui barbat inmormantat impreuna cu calul sau, dar s-a gasit si un mormant in care se afla o femeie alaturi de un nou-nascut.
O alta descoperire interesanta este o bratara de bronz pe mana unei fetite, dar s-au gasit si morminte de copii, cu margele de sticla si figurine de animale din piatra. Una dintre locuintele descoperite avea patru cuptoare, ceea ce ii face pe arheologii sa creada ca acolo statea un olar. Cuptoarele, precum si camerele propriu-zise de ardere a vaselor s-au conservat bine, astfel ca se poate observa tehnica utilizata.
Locuintele din acea perioada aveau, de regula, un loc de depozitare, unele si cate un cuptor, dar nu mai multe. „Descoperirile de aici sunt din Epoca Bronzului, Epoca Romana, perioada Medievala. Avem doua cimitire destul de importante ca numar si ca descoperire a inventarului. Cel mai mare numar de morminte sunt cele din perioada avara, unde am gasit catarame, cutite, diferite podoabe, cercei, si anumite podoabe care se coseau pe haine, din bronz sau bronz argintat”, a explicat Cristian Virag, coordonatorul sitului.
Cele mai multe descoperiri sunt urme de locuinte, dar si foarte multe fantani, din toate perioadele, printre care una foarte speciala, din neolitic, cu depunere rituala, in care sunt depuse, in mai multe straturi, oase, acoperite de vase intregi.Tot legat de cultura funerara, au fost gasite si morminte de incineratie din epoca bronzului, sub forma a cinci urne funerare.