Daca aveti norocul sa detineti o locuinta cu subsol (pivnita), trebuie sa va bucurati si sa amenajati spatiul respectiv cu aceeasi grija si meticulozitate cu care v-ati decorat zona locuibila. In primul rand, acolo depozitam rezervele de hrana ale familiei, acolo putem practica tot felul de hobby-uri personale, acolo putem depozita rezervele de materiale utile curateniei sau ne putem pastra... amintirile.
Din aceasta enumerare de functiuni rezulta usor felul in care putem zonifica spatiul de la subsol cu ajutorul rafturilor adosate peretilor, rafturi pe care putem aranja, in cutii, borcane de sticla cu capac, cuiere si placi cu cleme, toate maruntisurile si toate „comorile” unei familii.
Amenajarea subsolului incepe cu cateva operatii pregatitoare: verificati daca spatiul este uscat si nu exista pericolul unor infiltratii de apa (de la instalatia de apa-canal sau de la apele freatice din zona dumneavoastra). Daca da, faceti un efort financiar si remediati-le, pentru ca intr-un spatiu umed totul se strica sau mucegaieste). Daca nu aveti probleme cu umezeala, faceti o curatenie temeinica a subsolului si zugraviti proaspat (cu var, este foarte igienic si, deci, recomandabil).
Daca nu va cumparati rafturi noi, recuperati rafturile unei biblioteci la care ati renuntat, reparati-o, apoi vopsiti-o proaspat in culori deschise (subsolurile au putina lumina naturala, in general). Daca va plac rafturi „retro” pentru zona de camara, va sfatuim sa renuntati la folosirea hartiei pentru imbracarea lor si sa folositi imbracamintea de panza. Cum? Recuperati partile bune din cearsafuri albe, masurati raftul si croiti fasii la masura, lasand margini de aproximativ 4 cm. Tiviti pe toate laturile si adaugati pe una din laturile lungi dantela „englezeasca” (din panza!). Spalati, calcati, dar nu apretati si asezati-le pe rafturi. Va veti bucura si dumneavoastra de felul in care arata borcanele cu dulceata si zacusca facute in aceasta vara intr-un decor de altadata.