Pasiunea pentru vanatoare a „celui mai iubit fiu al poporului roman”, Nicolae Ceausescu este reremorata cu tristete de cei care faceau foamea si tremurau de frig in „Epoca de Aur”.
Sunt cunoscute si arhicunoscute povestile vanatoresti ale fostului dictator care, in megalomania sa, a pus sa fie filmate zecile de animale – ursi si mistreti – ucise, chipurile, de el, la fiecare vanatoare. Acele imagini au facut inconjurul lumii, dar recent s-a aflat de un lucru inedit si bizar din viata de vanator a fostului conducator al Romaniei. Printre trofeele sale se numara si un cerb alb, pe care l-a impuscat, se pare, chiar in 1989, iar legenda spune ca vanatorul care va ucide un astfel de animal va muri la randul sau, in scurt timp.
Hulit de unii, adulat de nostalgicii regimului de dinainte de 1990, Nicolae Ceausescu se purta la vanatorile organizate in cinstea sa asa cum ii era firea. Dorea sa fie mereu primul si sa aiba doar el dreptate, sa impuste cei mai multi ursi si cei mai multi mistreti si sa-i ia in batjocura pe cei care ratau tinta. Sigur, in aceasta ambitie de a omori cat mai multe animale era ajutat, dupa cum spun martorii, de catre numerosi padurari si alti purtatori de arme, toti ascunsi prin padure, de unde impuscau animalele salbatice, care erau apoi prezentate ca fiind vanate de „marele conducator”. Martori sustin ca si Ceausescu mai dobora cate un urs, care era momit cu hrana si adus in bataia pustii fostului dicator. Restul trofeelor erau insa livrate gata impuscate din varii locuri, uneori chiar din alte judete decat din cel in care avea loc vanatoarea propriu-zisa, doar ca sa-i faca placere „intaiului barbat al neamului”. Imediat dupa Revolutie, televiziunea nationala a data publicitatii filmari din timpul celebrelor vanatori ceausiste,. Imaginile fiind reluate periodic, de zeci de ori de mai toate televizinile din Tronia, dar si de o serie de posturi tv din strainatate. Romanii aproape ca s-au plictisit de acele documentare, dar trofeele fostului dicator, care zaceau cu sutele intr-o magazie, au fost „trezite’ la viata, unele dintre ele putand fi vazute in expozitii itinerannte prin tara.
Datorita unei colaborari intre Muzeul Cinegetic din Posada-Brasov si Gradina Zoologica din Pitesti, amatorii si nostalgicii lui Ceausescu pot admira cateva zeci dintre trofeele de vanatoare doborate de-a lungul vremii de fostul dictator. Printre acestea se numara colti de mistret, blanuri de urs, picioare de elefant, arme care i-au apartinut si multe alte obiecte. Se pare ca si ursul cu cel mai mare punctaj (cu cel mai mare craniu) doborat vreodata in Romania ii apartine tot lui Ceausescu.Unul dintre trofeele expuse la Pitesti atrage insa atentia. Este un cerb alb, creatura despre care se spune ca ar fi mesagerul lumii de dincolo. Este o raritate care, spun amatorii de senzational, s-ar naste o data la 1.000 de ani si ca oamenii care vad animalul si il lasa in pace, au parte de noroc si belsug in viata. De asemenea, potrivit unor alte legende, acela care il impusca isi simte sfarsitul aproape. Se pare ca si fostul diuctator comunist a simtit un astfel de imbold, avand in vedere ca exemplarul vanat de el a fost doborat cu foarte putin timp inainte de Revolutia din 1989.