Simpla implicare a micutului tau in bucataria familiei nu este doar o experienta amuzanta, ci si foarte utila. Descoperind tainele gatitului, el invata mai usor sa citeasca, sa socoteasca, devine mult mai activ si mai sociabil, isi dezvolta simtul estetic si cultura generala la varste la care pentru alti copii universul este constituit doar din papusi si figurine de plus. Iata de ce trebuie sa-l iei cu tine in bucatarie inca de mic. Capata incredere in el si reuseste sa se descurce in situatii dificile Faptul ca face acelasi lucru ca si tine, ca adult, si, pe deasupra, din manutele lui mici ies lucruri bune si frumoase nu face decat sa-l bucure si sa aiba mai multa incredere in el. „Prin faptul ca poate participa, copilul are mai multa incredere in abilitatile sale, mai ales daca il incurajezi si ii dai sarcini in acord cu capacitatile lui, fara insa sa-i transmiti ca sarcinile sale sunt inferioare sau lipsite de importanta”, explica psihoterapeutul Lena Rusti. Cu timpul va capata experienta si va deveni un copil responsabil, capabil sa ia decizii mature si sa se descurce in orice situatie delicata. Nu mai vorbim ca indemanarea dobandita la pregatirea preparatelor si la folosirea aparaturii in bucatarie il ajuta sa creasca frumos si sanatos. Simpla razatoare pe care o va folosi pentru maruntirea morcovului sau a merelor ii antreneaza musculatura mainilor, deplasarile pe care este nevoit sa le faca intre proceduri il feresc de sedentarism si bolile asociate. Isi dezvolta creativitatea Cei mai multi copii fac mofturi la mancare, preferand sa consume dulciuri in detrimentul legumelor si preparatelor sanatoase. Cu putina rabdare il vei atrage in mrejele artei culinare, dezvoltandu-i simturile, gandirea, vorbirea si, implicit, comportamentul in baza carora isi va forma un viitor promitator. O mancare delicioasa si aranjata cu bun gust in farfurie ii starneste curiozitatea si dorinta de a petrece cat mai mult timp cu tine in bucatarie. Gatitul il ajuta sa-si foloseasca la cote maxime capacitatea de concentrare, imaginatia si creativitatea, invatand numeroase lucruri noi despre mancarea pe care o pregateste si o consuma cu deosebita placere. Invata lucruri stiintifice Numaratoarea, scrisul si cititul nu-l vor mai pune in dificultate din momentul in care face primii pasi in arta culinara. Inca de la inceput va lua la cunostinta, pe langa ingredientele care intra in compozitia alimentelor, si de anumite gramaje si unitati de masura care-i vor fi de folos la gradinita si mai tarziu la scoala. Va afla ca alimentele lichide se masoara in litri sau mililitri, iar cele solide in grame sau kilograme. In acelasi timp, va descoperi fascinantele transformari ale apei inghetate in apa calda, va afla cum gelatina se intareste si ofera o oarecare fermitate si design prajiturilor. Atentie! Nu lasa copilul sa gateasca nesupravegheat la aragaz, sa foloseasca apa fiarta sau sa puna mana pe oale incinse! Retete pentru micul bucatar Salata Waldorf Ingrediente 1 mar 1 banana 1 portocala 1-2 tulpini de telina 1 cana de iaurt simplu 1 cana de boabe de struguri taiate pe jumatate Mod de preparare: Lasa-ti micul bucatar sa spele telina si fructele, iar tu taie-le cubulete. Pune-l sa aseze toate ingredientele intr-un bol si sa le amestece bine. Painea frantuzeasca Ingrediente 2 lingurite de margarina 3 cani si jumatate de faina 1 jumatate de lingurita de sare 4 lingurite de zahar 1 cana si jumatate de apa calda 1 pachet drojdie uscata Mod de preparare: Lasa-l pe el sa amestece bine intr?un vas mai marisor o cana de faina, zaharul, sarea si drojdia nedizolvata. Apoi pune-l sa adauge margarina si apa calda, putin cate putin. Amesteca doua minute si toarna o cana de faina sau cat este nevoie pentru a forma un aluat mai tare. Continua sa amesteci cam trei minute si adauga faina pana cand faci un aluat potrivit pentru dospit. Acopera castronul cu o folie de plastic si lasa-l cam o ora. Toarna putina faina pe masa de lucru si scoate aluatul din vas. Spala-i bine mainile copilului si da-i-le cu faina. Apoi lasa-l pe el sa intinda aluatul cu un facalet sau cu mainile. Faceti impreuna diferite forme: animalute, litere, flori etc. Asaza aluatul intr-o tava unsa bine si lasa-l sa creasca timp de 40 de minute, apoi baga-l in cuptorul incins la o temperatura de 200 de grade Celsius. Daca faceti forme – cam 10 minute, iar daca faceti paine, in jur de 40 de minute. Reguli simple pentru treburi mari Invata-l sa se spele intotdeauna pe maini inainte de a trece la treaba; In bucatarie pot avea loc multe accidente cu urmari grave, asa ca supravegheaza-l in permanenta; Pentru inceput pune-l sa faca doar lucruri marunte si ofera-i suficiente explicatii pentru a intelege ce face; Alege retete potrivite pentru varsta lui; Cere-i ajutorul la intocmirea meniului si apoi la cumparaturi; Roaga-l sa te ajute la curatirea bucatariei dupa ce terminati de gatit. In bucatarie, copilul trebuie incurajat sa faca experimente nepericuloase care nu doar sa ii creeze amintiri frumoase, dar sa ii si incurajeze imaginatia, libertatea de a indrazni, de a cauta variante diferite sau de a vedea lucrurile din unghiuri noi. Copilul poate invata din atitudinea voastra, a parintilor, din modul in care voi relationati si va raportati unul la altul in sarcini in care e nevoie de cooperare. Exemplul oferit de voi ii va putea servi ca model in existenta sa ca adult.” Psihoterapeutul Lena Rusti, clinica Mentarex