Cele doua mari evenimente care au avut loc in weekend, nunta printului William al Marii Britanii cu frumoasa Kate Middleton, si beatificarea regretatului Suveran Pontif Ioan-Paul al II-lea au starnit mare valva si au atras milioane de oameni la Londra si la Vatican. De teama atentatelor teroriste, au avut loc adevarate desfasurari de forte, fiecare coltisor fiind atent verificat de agentii impanziti peste tot.
Papa Ioan-Paul al II-lea a fost beatificat si poarta acum titlul de „preafericit”, in cadrul unei ceremonii care a avut loc ieri dimineata la Vatican, prezidata de actualul Suveran Pontif, Benedict al XVI-lea. La eveniment au participat peste un milion de persoane, cel mai mare numar de oameni de la Vatican de la inmormantarea Papei Ioan-Paul al II-lea, de acum sase ani. Acest lucru a presupus o desfasurare de forte de proportii, pentru a preveni un eventual atentat terorist. Toata zona Vaticanului a fost securizata, cu atat mai mult cu cat la ceremonie au participat 87 de delegatii straine, dintre care au facut parte 16 sefi de state si de guverne. Peste 2.000 de carabinieri si soldati au supravegheat zona si au patrulat incontinuu. De pe cladirile Vaticanului, lunetistii au fost pregatiti sa intervina rapid in cazul unui incident nefericit. Un elicopter special a survolat permanent deasupra multimii, captand imagini de la evenimentul religios, iar, inainte de ceremonie, o echipa speciala de scafandri a controlat apele Tibrului. Pentru a avea control asupra multimii, agenti secreti, imbracati in civili, s-au infiltrat printre credinciosi. La Vatican au fost instalate cateva zeci de camere noi de supraveghere. La eveniment au fost acreditati 2.300 de jurnalisti si fotografi, din 101 tari. Papa Ioan-Paul al II-lea mai are o singura treapta pana la a fi declarat „sfant”. El va fi celebrat pe 22 octombrie, ziua in care a fost numit papa in 1978. Dupa vindecarea miraculoasa a sorei Marie Simon-Pierre Normand, o calugarita care a suferit de Parkinson si s-a vindecat gratie fostului Suveran Pontif, lui Ioan-Paul al II-lea mai trebuie sa-i fie recunoscut un miracol pentru a deveni „sfant”.
Papa Ioan-Paul al II-lea, pe numele sau Karol Wojtyla, a condus Biserica Catolica peste un sfert de secol sI i-a oferit acestei institutii o vizibilitate pe care aceasta nu a mai cunoscut-o. In urma cu sase ani, multimea adunata la basilica san Pietro din Roma, la inmormantarea Papei Ioan-Paul al II-lea, striga „Santo subito” („Sfant imediat”). Era vorba de onorarea unui Suveran Pontif care, de-a lungul a 104 calatorii oficiale in strainatate, a contribuit la modernizarea imaginii Bisericii Catolice. Aceasta fervoare sI solicitarrile din toata lumea l-au convins pe succesorul sau, benedict al XVI-lea, sa initieze procedurile de beatificare in iunie 2005.
In ianuarie anul acesta, procedurile au fost incheiate, intr-un timp record. Criticile privind rigiditatea doctrinala a Papei sI lipsa de atentie pentru problemele interne ale Bisericii Catolice – coruptia sI pedofilia, mai ales – nu au avut atat de mare importanta in fata puterii mesajelor primului „Papa mondial”, potrivit unui cardinal. Gratie unei derogari papale de la norma in vigoare, ce impune un termen de asteptare de cinci ani dupa deces, procedura a fost initiata la doar doua luni de la moartea Papei Ioan-Paul al II-lea. Pe 19 decembrie 2009, Benedict al XVI-lea a semnat un decret prin care predecesorul sau a fost declarat „venerabil”, iar acum, mai exact ieri, acesta a fost beatificat.