Californianul Greg Laughlin se poate lauda cu o performanta de-a dreptul incredibila: a reusit sa stabileasca o veritabila bursa a planetelor din sistemul nostru solar. Potrivit americanului, daca cineva si-ar dori sa cumpere Terra, ar trebui sa verifice intai daca are suficiente miliarde de dolari in cont. Daca insa ar dori sa devina proprietar peste Marte, respectivul ar scapa relativ ieftin, cu doar 14.000 de dolari.
Cat valoreaza Pamantul, Marte, Saturn sau oricare alta planeta va trece prin minte? Daca sunteti gata sa raspundeti ca asa ceva este imposibil de calculat, va inselati amarnic. Greg Laughlin, unul dintre cei mai respectati astrofizicieni din Statele Unite, a descoperit formula magica si, spune el, incredibil de exacta, cu ajutorul careia se poate stabili cat valoreaza planetele din sistemul nostru solar. Desigur, calculul nu este tocmai simplu de facut pentru ca implica o gramada de operatii matematice, dar si factori precum masa planetei in discutie, a stelei in jurul careia orbiteaza, precum si varsta si magnitudinea Soarelui. Potrivit astrofizicianului, daca cineva si-ar pune vreodata in minte sa cumpere Pamantul, atunci ar trebui sa se asigure ca are in cont nu mai putin de 5 milioane de miliarde de dolari, adica echivalentul PIB-ului (produsul intern brut) al tuturor statelor lumii, pe o perioada de 100 de ani.
Suma pare incredibila, in conditiile in care exista planete mult mai prost cotate. Marte, de exemplu, a patra planeta a sistemului solar, in varsta de 4,5 miliarde de ani, a fost evaluata la doar 14.000 de dolari, cu mult mai putin decat cvasinecunoscuta Gliese 581, mica, rece si cu lumina slaba, care ar valora 60.000 de dolari. Constient ca sumele vehiculate ar putea fi luate drept produsul unei imaginatii inflacarate, Laughlin a cautat sa isi explice formula. Asftel, valoarea unei planete ar creste odata cu varsta acesteia, dar si vechimea descoperirii. In plus, „pretul” unei posibile tranzactii sporeste si daca respectivul corp ceresc primeste la fel de multa lumina de la Soare precum Terra ori daca are o masa apropiata de cea a Pamantului.
Cine este autorul formulei magice?
Unul dintre cei mai apreciati oameni de stiinta din lume, Greg P. Laughlin, originar din California, a obtinut titlul de doctor in astronomie si astrofizica in anul 1994 la Univesitatea Santa Cruz. In perioada 1999-2001 a colaborat indeaproape cu cercetatorii NASA, specializandu-se in domeniul exoplanetelor (planete cu orbita in jurul altei stele decat Soarele). A facut studii postdoctorale la Tokyo, in Japonia, si este invitat sa sustina conferinte pe teme stiintifice in intreaga lume.