Durerile abdominale indica necesitatea operatiei de apendicita? „Am 28 de ani si de aproape doua saptamani am dureri puternice in partea de jos a abdomenului. Acestea se manifesta mai mult sub forma de junghiuri trecatoare, dar parca de intensitate tot mai mare. Care ar putea fi cauza acestor dureri si ce ar trebui sa fac ca sa dispara definitiv. Oare este cazul sa ma operez de apendicita?” Mariana Tanase – Bucuresti Raspuns: In primul rand, trebuie sa te prezinti la un consult medical de specialitate – chirurgie generala pentru investigatii suplimentare. Este bine sa faci o ecografie abdominala, analizele uzuale de laborator si un sumar de urina. Durerile abdominale in aceasta zona la femeia tanara pot aparea in afectiuni genitale, urinare, digestive etc. si este foarte important daca se coreleaza cu alte simptome. Nu este bine sa-ti pui singura un diagnostic, sa te inspaimanti de la inceput, gandindu-te la ceva foarte grav sau sa incepi vreun tratament fara aviz medical. Desigur, nu se poate exclude nici o apendicita acuta, dar o durere aparuta in urma cu doua saptamani ar fi atipica pentru aceasta boala. In apendicita acuta durerea aduce pacientul la doctor in primele ore, maximum cateva zile de la aparitie, deoarece starea generala se altereaza rapid. In plus, ea este frecvent insotita de simptome precum: febra, diaree, greata, varsaturi. Ce dieta trebuie mentinuta dupa interventia la colon? „In urma cu trei zile, tatal meu, in varsta de 61 de ani, a fost operat pe colon, avand diagnosticul de neoplasm de colon sigmoid. Dupa interventia chirurgicala si externare, medicul nu i-a facut lista cu ce alimente are voie sa consume si ce nu. Va rog sa-mi spuneti de cate ori pe zi este bine sa-i dau sa manance, ce alimente trebuie sa consume si cat timp trebuie sa urmeze acest regim. Are nevoie si de ceaiuri?” Clara Popescu – Adjud Raspuns: Un regim igieno-dietetic este deosebit de important, cel putin in primele trei luni dupa operatie, cand acesta trebuie neaparat respectat pentru evitarea complicatiilor, a tulburarilor de tranzit. In primele doua-trei zile dupa o asemenea interventie chirurgicala, alimentatia se reia incetul cu incetul, mai intai cu lichide in cantitate de cel putin doi litri/zi (ceai neindulcit de tei sau alte plante medicinale, apa, compot, sucuri naturale preparate in casa, supe de zarzavat strecurate, apoi de pui sau vita, iaurt de baut), continuand in urmatoarele zile cu branza de vaci, paine prajita, mar copt. Se vor elimina din dieta grasimile animale (carne de porc, slanina, untura), afumaturile, tocaturile, sosurile si rantasurile, prajelile, dulciurile in exces, margarina, alimentele din conserve, condimentele, fructele si legumele crude, cu samburi sau coaja, alimentele care fermenteaza usor (varza, fasole, mazare), nuci, alune, seminte, otet, cafea, ciocolata, alcool, tutun. Sunt permise dupa interventii chirurgicale la nivelul tubului digestiv: carnea slaba (vita – rasol, fiarta, gratar, pui, peste), supe, paine, branzeturi (branza de vaci, urda, cas) paste, orez, legume si fructe, de preferat fierte, crude in cantitate mica.