Pasionatii mancatori de ciorba sunt specialisti in alegerea unui ardei iute "adevarat", care sa insoteasca acest fel de mancare.
Obiceiul de a manca zilnic o ciorba si un ardei iute este unul foarte sanatos, deoarece ardeiul iute este un stimulant pentru intregul organism, reusind sa stabilizeze temperatura corpului ? mai ales in sezonul rece, sa regularizeze circulatia sanguina, sa ajute inima pentru o functionare optima, sa relaxeze musculatura incordata. In Evul Mediu, astrologia plantelor medicinale asocia ardeiul iute cu Soarele, recomandandu-l pentru foarte multe afectiuni si supranumindu-l condimentul vietii. Ardeiul iute poate face minuni: o felie foarte subtire pusa intr-un ceai medicinal intensifica si accelereaza efectele bauturii. Pentru dureri musculare, crampe si membre „reci” se poate utiliza un ulei „fierbinte” preparat in casa. Ai nevoie de: 25 g de ardei iute proaspat si maruntit; 2 linguri de mustar pudra; o lingura de pudra de ghimbir; 2 lingurite de piper negru macinat; 350 ml de ulei de gatit. Se amesteca ingredientele intr?un vas si se fierb in abur (la bain-marie), la foc foarte mic, circa 45 de minute. Se ia de pe foc si se lasa la racit, apoi se strecoara si se pastreaza intr-o sticla bine inchisa. Cu acest ulei se maseaza usor zonele afectate si se bandajeaza. Pentru durerile de gat se poate prepara un concentrat din: 8 g de radacina de patrunjel; 8 g de salvie; o lingurita de ardei iute pudra; 10 cuisoare; lingurita de nucsoara pudra; 500 ml de otet de mere. Se lasa la macerat timp de doua saptamani. Dupa macerare se strecoara si se pastreaza intr-o sticla bine inchisa. Cand avem nevoie de o gargara eficienta, diluam o lingurita de concentrat intr-un pahar cu apa.