Michel Montignac, autorul celebrei cure de slabire care ii poarta numele si pe care a pus-o la punct in anii '80 impreuna cu un grup de doctori si cercetatori, a incetat din viata la sfarsitul saptamanii trecute, la varsta de 66 de ani.
Vestea trista a ajuns in presa prin intermediul unui comunicat de presa destul de sec, venit din partea primariei orasului francez Annemasse, unde locuia nutritionistul. Fiica acestuia, Sybelle, nu a fost nici ea mai cooperanta cu jurnalistii, marginindu-se la doar cateva declaratii privind munca de reeditare a operei tatalui sau. Pana acum, presa nu a reusit sa afle decat ca Montignac a incetat din viata intr-o clinica din Annemasse, unde fusese internat cu ceva timp n urma. Nicio vorba insa despre suferinta care l-a macinat pe nutritionist si l-a facut sa se stinga din viata intr-un mod atat de neasteptat.
Montignac, un fost director in industria farmaceutica si care s-a luptat toata viata cu obezitatea, a inceput primele cercetari in domeniul nutritiei in anii ’70, din dorinta de a-si rezolva propriile probleme legate de greutate. El a pus bazele regimului disociat – lipidele si glucidele nu trebuie amestecate in timpul aceleasi mese – pe care l-a testat pe el insusi, reusind sa slabeasca 15 kilograme in doar cateva luni.
Metoda Montignac, care l-a facut celebru in intreaga lume, are la baza doua principii simple. Primul ar fi ca ingrasarea nu este determinata de calorii, in vreme ce al doilea spune ca trebuie sa alegem alimentele pe care le consumam in functie de valoarea lor nutritionala. Mai exact, ar trebui sa alegem doar carbohidrati cu indice glicemic scazut sau foarte scazut, sa nu evitam acizii polisaturati Omega 3 (grasime de peste) si acizii grasi monosaturati (uleiul de masline) si sa ocolim acizii grasi saturati (unt, carne grasa). Metoda Montignac a facut furori si in tara noastra, numerosi romani postandu-si povestile de viata pe site-ul nutritionistului (www.montignac.com).