Un documnet al CSAT arata ca institutiile statului sunt denigrate de un set de campanii de presa care actioneaza la comanda, aceasta fiind marea vulnerabilitate a Romaniei.
„In zona apararii si securitatii nationale, riscul este definit drept probabilitatea de a se produce o paguba semnificativa la adresa intereselor, valorilor sau obiectivelor nationale de securitate. In contextul acestei strategii, amenintarile sunt factori cu origine externa prin care sunt afectate grav interesele, valorile si obiectivele nationale de securitate. Factorii din interiorul societatii care potenteaza actiunea amenintarilor sunt denumite vulnerabilitati. Scopul Strategiei nationale de aparare este de a asigura un management modern si eficent al riscurilor, amenintarilor si vulnerabilitatiilor, urmarind, intr-o prima faza, inventarierea, prevenirea sau reducerea lor si, ulterior, combaterea acestora”, se arata in textul Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, discutata marti in CSAT si inaintata Legislativului.
„Fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora, dar si presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului”, este problema identificata de CSAT.