Arborele de scortisoara poate ajunge si la 18 metri inaltime, iar ramurile cele mai tinere se culeg o data la doi ani. Acestea se lasa la uscat, iar prin acest proces se evidentiaza doua straturi de coaja: primul se indeparteaza, iar al doilea strat se pastreaza, el fiind purtatorul aromei irezistibile. Cea mai parfumata scortisoara provine din Sri Lank, Asia. Decoctul de scortisoara si ghimbir Acesta combate racelile, infectiile cavitatii bucale si mirosul neplacut al respiratiei, mainile si picioarele reci. Iata cum se prepara: o lingurita si jumatate de betisoare de scortisoara pisate, 2,5 cm radacina proaspata de ghimbir feliata subtire, 350 ml apa clocotita si, optional, o lingurita de miere. Bea cel putin o cana pe zi. Pentru guturai: Se prepara o bautura pentru adulti din urmatoarele ingrediente: o cana de lapte fierbinte, doua lingurite de scortisoara pudra, o lingura de miere si un pahar mic de coniac. Bautura fierbinte se administreaza seara, eventual dupa o frectie cu spirt. Pentru copiii mofturosi, un desert cu scortisoara: Pregateste-le o gustare surpriza: amesteca trei linguri de unt cu trei linguri de zahar brun si o lingurita si jumatate de scortisoara. Unge felii subtiri de paine integrala cu pasta de unt rezultata. Acopera feliile unse cu restul de felii si da-le la cuptor pentru cinci minute sau pune-le in toaster cateva minute. Acest desert este delicios si foarte sanatos! Afrodiziac: Adultii pot incerca afrodiziacul folosit cu mult succes de catre francezii de la Mediterana: doua betisoare de scortisoara pisate, o lingura de cimbru proaspat sau uscat si maruntit, o lingurita seminte de coriandru pisate, coaja de la o lamaie mica si 600 ml vodca. Rezultatul se pune la macerat, timp de 15 zile, apoi se strecoara.Separat, se dizolva 225 grame de miere de salcam in 300 ml apa plata, la foc mic, apoi se lasa la racit. Maceratul se amesteca in apa indulcita si se lasa la racit. Afrodiziacul se pastreaza intr-o sticla inchisa ermetic si etichetata. Se bea un pahar mic inainte de culcare. Lucretia Gutila, Specialist CANCAN