O operatiune fara precedent a politistilor si procurorilor DIICOT a avut loc, ieri dimineata, in 12 judete. Oamenii legii au vizat o grupare specializata in interceptarea ilegala a telefoanelor, iar printre victime s-ar fi numarat oameni de afaceri, reporteri sau chiar sotiile "spionilor".
Gruparea „spionilor” era urmarita de procurorii DIICOT de mai bine de un an si jumatate, timp in care oameni de afaceri, reporteri ai unor televiziuni locale si un fost candidat la Senat din Craiova au fost monitorizati ilegal chiar prin intermediul propriilor telefoane. 50 de persoane, printre care si detectivi particulari, au fost retinute ieri, dupa o serie de actiuni in forta, pentru utilizarea unor programe de spionaj destinate telefoanelor mobile moderne cu sisteme de operare. „Softurile de acest gen se afla in zona gri. Nu este ilegala comercializarea lor, ci doar utilizarea in cadru extins. Sa spunem ca cineva isi monitorizeaza astfel copilul. Comite insa o infractiune daca isi urmareste sotia sau o alta persoana care face plangere la politie. Deseori, programele sunt folosite de sotii banuitori sau pentru interese economice”, a explicat Mihai Belu, managerul Companiei de Anchete si Filaj. Softul costa intre 400 si 2.000? si se poate autosterge dupa ce si-a facut treaba, sustine detectivul.
SMS spre telefonul tinta Primire date interceptate „Spionul” primeste kitul de instalare al programului sub forma unui SMS pe un telefon cu sistem de operare. De pe acest telefon se retrimite SMS-ul pe telefonul tinta, care si el trebuie sa functioneze in sistem Symbian, Windows Mobile, Apple sau Blackberry. „Spionul” trebuie sa ruleze programul pe telefonul victimei, deschizand SMS-ul primit anterior si confirmand de trei ori instalarea. Dispozitivul functioneaza ca un microfon, astfel ca „spionul” poate auzi tot ce vorbeste victima, la telefon sau nu.