Agentia Europeana de Securitate Alimentara arata ca 60% dintre legume si 30% din fructe contin pesticide, substante care ne pun in pericol sanatatea deoarece pot duce la aparitia problemelor respiratorii si a unor tipuri de cancer.
Bolile de tiroida pot fi agravate de consumul alimentelor bogate in pesticide. De asemenea, intoxicarea organismului cu substante nocive duce la toxicitate hepatica si modificarea formulei sangvine.
Printre cele mai daunatoare alimente bogate in pesticide se numara strugurii, bananele si ardeiul, iar una din 25 de vinete contine chimicale pentru a limita admisa.
Specialistii Agentiei Europene pentru Securitate Alimentara dezvaluie cateva reguli prin care putem reduce nivelul pesticidelor din alimente. Se recomanda alimentele bio, mai ales in cazul copiilor, deoarece acestia sunt in crestere, iar sistemul imunitar in formare.
De asemenea, este recomandata spalarea fructelor si a legumelor cu apa calda, in special a cartofilor, morcovilor si telinei, iar rosiile este bine sa fie spalate cel mult trei minute intr-o apa in care se adauga bicarbonat de sodiu.