Ionela Chircu Daca ai peste 18 ani si contribui la fondul de sanatate ai dreptul sa-ti alegi un medic de familie ca sa beneficiezi de asistenta medicala primara si de specialitate.
Daca esti inscris pe lista unui specialist in medicina de familie vei beneficia de asistenta medicala la domiciliu in caz de nevoie. Mai mult, in cazul in care ai suferit un accident sau te confrunti cu probleme de sanatate a caror recuperare te obliga sa-ti intrerupi activitatea la locul de munca vei avea dreptul la concediu medical eliberat de medicul de familie. In plus, poti face examene clinice si de laborator in urma carora vei avea o evidenta clara asupra sanatatii tale. La nevoie, specialistul iti va prescrie retete compensate sau gratuite, adeverinte medicale necesare in diverse situatii. In cazul in care un membru al familiei tale, care este luat in evidenta medicului de la cabinet, decedeaza, vei putea obtine certificatul de deces direct de la acest specialist. De asemenea, copiii tai vor face la timp si in conditii de maxima siguranta vaccinurile prevazute de Programele de imunizare. La cerere, ei vor beneficia si de imunizari suplimentare.
In cazul in care nu esti multumit de modul cum te trateaza doctorul care te supravegheaza la momentul actual, sau iti schimbi domiciliul, poti opta pentru alt medic de familie. Trecerea de la un medic la altul se poate face doar dupa trei luni de la data inscrierii pe lista actualului specialist. Mutarea se va face dupa ce obtii acceptul noului medic la care trebuie sa te prezinti cu actele necesare inscrierii. Este important sa-i comunici acestuia numele fostului medic la care ai fost inscris. Noul medic va transmite casei de asigurari de sanatate si fostului medic faptul ca te-a preluat in evidenta lui.
Carte de identitate; Adeverinta de salariat; Talon de pensie (dupa caz); Chitanta de plata a asigurarilor de sanatate; Carnet de somer (dupa caz); Copii dupa prima si ultima decizie de pensionare pentru cei pensionati pe caz de boala.