Ionela Chircu Peste un milion de romani traiesc in saracie absoluta, releva statisticile Bancii Mondiale. Conform legii, familiile defavorizate care au venituri mici pot beneficia lunar de un ajutor social.
Pot primi un venit minim garantat familiile si persoanele singure care au cetatenie romana. Femeile sau barbatii carora le-au murit sotii, persoanele divortate sau necasatorite, oamenii ai caror soti sunt declarati disparuti prin hotarare judecatoreasca, cei care inca nu au implinit varsta de 18 ani si se afla in una din aceste situatii pot primi un ajutor de la stat. De asemenea, beneficiaza de acest drept persoanele casatorite care au in intretinere mai multi copii.
Persoanele singure aflate in dificultate pot primi de la stat o suma de 96 de lei pe luna. Familiile formate din doua persoane primesc un ajutor in valoare de 173 de lei, iar cele formate din trei persoane, 241 de lei. Familiile mai numeroase beneficiaza de un ajutor mai consistent. De exemplu, acolo unde sunt patru persoane care convietuiesc impreuna la acelasi domiciliu primesc 300 de lei. Pentru familiile formate din cinci persoane se aloca, lunar, cate 356 de lei. Se mai acorda cate 24 de lei pentru fiecare alta persoana peste numarul de cinci persoane, care face parte din familie.
Certificate de casatorie/deces daca este cazul (originale si copii); Adeverinta de elev/student cu mentiunea ca primeste sau nu bursa, tipul si cuantumul acesteia; Hotararea de adoptie sau incredintare/plasament a minorului daca este cazul (original si copie); Sentinta de divort definitiva, hotarare judecatoreasca actualizata; Adeverinte de la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca pentru persoanele apte de munca beneficiare sau nu de ajutor de somaj, alocatie de sprijin sau alocatie de integrare profesionala. Talon de plata a ajutorului de somaj, alocatie de sprijin; Adeverinta cu salariul brut si net din luna curenta sau din luna anterioara pentru persoanele incadrate in munca; Talon sau adeverinta de pensie, de ajutor pentru persoanele cu handicap; Certificate eliberate de Administratia Financiara din care sa rezulte veniturile realizate de membrii familiei, din surse proprii sau din prestarea unor activitati autorizate in conditiile prevazute de lege; Alte documente necesare in urma anchetei sociale. Actele se depun la primaria pe raza careia domiciliaza solicitantul.