Peste 1.400 de copii dispar anual in Romania. O parte dintre acestia sunt gasiti dupa numeroase zile de cautari, morti sau agresati sexual. Multi insa, nu mai apar niciodata. Poate tu te gandesti ca nu ti se va intampla asa ceva. Cu siguranta la fel au gandit si cele peste o mie de familii care si-au pierdut copiii in anii anteriori.
Multi dintre ei pleaca singuri de acasa din cauza certurilor din familie si a batailor la care sunt supusi cu regularitate. Copiii de varste mici, de exemplu, se pierd pentru ca nu sunt supravegheati indeajuns de parinti iar cand pleaca de acasa nu mai stiu sa se intoarca. Adolescentii insa, in general aleg sa-si paraseasca parintii din cauza anturajului defectuos in care intra si ajung sa serveasca drept marfa de trafic. In scurt timp ei sunt obligati sa cerseasca, sunt batuti si abuzati sexual.
Incearca sa devii prietenul lui! Cel mai bine este sa discuti cu el fara sa-l sperii despre pericolele care l-ar putea afecta. Explica-i faptul ca pana si cei mai buni amici ai lui s-ar putea folosi de el si i-ar putea face rau. Fii sigur ca micutul tau isi cunoaste numele in intregime si numarul de telefon al unuia dintre parinti! La fel de important este sa stie ca poate apela la numarul de telefon 112 in caz de primejdie! Invata-l sa tina usa incuiata in intervalul orar in care este singur acasa si sa nu primeasca pe nimeni in vizita! Daca micutul tau nu a implinit nici macar 10 ani, nu-l lasa singur in toalete publice sau in locuri aglomerate! Asculta-l cu atentie atunci cand iti povesteste despre persoanele cu care a luat contact in ziua respectiva! Daca este de varsta scolara, fa-ti timp sa-l duci si sa-l aduci de la cursuri. In cazul in care acest lucru nu este posibil, spune-i sa mearga pe strada doar in grup cu ceilalti colegi si sa evite drumurile necirculate! Nu lasa copilul sa iasa din casa daca s-a inserat! Paza buna trece primejdia rea, asa ca, supravegheaza-l intotdeauna!
Incearca sa afli cat mai multe detalii despre nenorocirea prin care a trecut copilul tau si apoi suna la politie sa faci reclamatia! De asemenea, daca este vorba de un abuz in familie, la gradinita sau la scoala, poti apela la Telefonul Copilului 116.111, numar unic european de urgenta pentru copii. Specialistii care raspund la acest numar lucreaza in colaborare cu Politia Romana, Autoritatea Nationala pentru Drepturile Copilului, Inspectoratul Scolar, Agentia Nationala Antidrog, Oficiul Roman pentru Adoptii, Biserica Ortodoxa Romana, diverse fundatii si organizatii.