Sandra Ionescu Nu este cazul sa intri in panica imediat ce copilul tau a facut febra. Fenomenul apare deseori la copii datorita sistemului imunitar in formare, iar metodele de combatere a febrei sunt, in majoritatea cazurilor, simple. Dar stiai ca exista situatii in care nu trebuie sa te lupti sa-i cobori temperatura?
O reactie normala de aparare a organismului! Creierul comanda aceasta crestere de temperatura pentru a accelera producerea de anticorpi atunci cand sistemul imunitar este atacat de un virus sau de un microb. De aceea nu este indicat sa te iei imediat la tranta cu termometrul.
Exista situatii in care febra mare aduce convulsii si chiar pierderi de cunostinta. In aceste cazuri, care apar dupa depasirea temperaturii de 38-38,5 de grade Celsius, micutul trebuie dus imediat la camera de garda a unui spital de urgenta! Dar, daca aceste forme nu apar, poti trata corect si tu afectiunea copilului. Multe mamici nu stiu, de exemplu, ca nu trebuie sa invelesti copilul, sa-l tii intr-un mediu foarte cald atunci cand are febra, chiar daca se plange de frisoane.
Pastreaza-ti calmul. Nu-l speria, deoarece starea de tensiune il consuma. Mentine o temperatura de 25-26 de grade Celsius in incaperea in care sta. Nu-i da sa manance, da-i de baut multe ceaiuri la temperatura camerei. Dar nu-l forta daca refuza. Creeaza-i un mediu cat mai confortabil. Dezbraca-l si uita-te pe corpul lui daca i-au aparut eruptii sau alte semne. Monitorizeaza-i temperatura din 15 in 15 minute. Daca nu scade, aplica-i un prosop umed, rece, pe picioruse. Da-i un antiinflamator (aspirina) si un antitermic (paracetamol sau algocalmin). Citeste bine prospectul medicamentelor si nu le combina cu altele de tip antigripale, deoarece si acelea au in compozitie aceasta medicatie, iar riscul unei supradoze, mai ales la cei mici, este foarte mare. Daca nici dupa o ora de la luarea pastilelor febra nu scade, copilul trebuie vazut de un medic.
Tremuraturi necontrolate ale corpului. Paloarea fetei. Scurte pierderi de memorie, de circa 1-2 minute. Dilatarea pupilelor. Convulsiile trec de la sine, in general, in scurt timp.
Convulsiile apar atunci cand temperatura copilului trece de 39 de grade Celsius, iar ele nu sunt semn al unei boli grave, dar trebuie tratate imediat de catre un cadru medical. Este normal ca, imediat dupa repriza, micutul sa adoarma adanc. Tine-l departe de obiectele in care s-ar putea rani. Ai grija sa nu aiba ceva in gura si tine-i limba. Pune-l sa stea pe o parte. Dezveleste-l si raceste-i corpul cu un prosop ud. Prosopul nu trebuie sa fie rece ca gheata pentru a nu-i induce un soc termic.