Dr. Luigi Gratton, membru in Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA), propune 10 trucuri care te vor ajuta sa-ti mentii silueta inainte si dupa sarbatori.
Sa faci exercitii fizice timp de 30 de minute pe zi este obligatoriu. Pe langa arderea extra-caloriilor, sportul contribuie la eliberarea de stres si tensiune, astfel ca vor fi mai putine sanse sa te refugiezi in mancare.
Cateva inghitituri de apa la intervale scurte iti mentine organismul hidratat tot timpul. Apa ajuta la transportul nutrientilor, elimina deseurile si regleaza temperatura organismului.
Alege doar acele alimente care iti plac foarte mult sau pe care le asociezi cu aceasta perioada a anului.
Consuma la o masa numai alimente de un singur fel. Incearca sa mananci doar carne simpla, fara garnitura sau invers. Te vei satura repede de acelasi gust, astfel incat te vei simti satul dupa mai putine calorii decat in mod obisnuit.
Incearca sa folosesti cele mai mici farfurii, avand in vedere ca exista tendinta de a goli toata farfuria, indiferent de dimensiune. Incepe masa cu legumele, lasand mai putin loc pentru alimentele bogate in calorii, precum produsele din carne, branzeturile sau dulciurile.
Cel mai rau lucru pe care il poti face este sa te invarti in jurul mesei si sa incerci alte alimente la interval de cateva minute. Nu vei mai sti daca te-ai saturat si cand sa te opresti.
Alcoolul slabeste rezistenta organismului si contribuie la cresterea nivelului de calorii. Incearca sa strecori cate un pahar de apa intre cocktailuri.
De asemenea, poti inlocui friptura cu garnitura cu o portie dubla de legume, spre exemplu. Dar nu uita sa te opresti din mancat la primul semn de saturatie.
Fii calma si organizeaza-ti foarte bine timpul! Intocmeste o lista de prioritati a activitatilor importante! Fii realista cu privire la ce poti si ce nu poti face.
Daca mananci doua portii de piure de cartofi cu chiftele si o placinta, data viitoare incearca sa te rezumi la o salata, apoi doar la jumatate din placinta.
Fa-ti un buget strict alocat pentru mancare, cat mai mic. Nu-ti permite sa-l depasesti si nici nu cumpara mancare multa, dar slaba din punct de vedere calitativ. Nu vei avea bani sa mananci o pizza, dar iti vei permite o salata sau un file de pui la gratar. Banii economisiti se pot duce pe un moft, cum ar fi o haina scumpa.
Poti sa suni o prietena cu care sa stai la povesti in timp ce mananci. La inceput o sa ti se para putin iritanta situatia, dar farfuria nu va mai fi prioritara, iar povestile prietenei te vor amuza. Fa-ti mai mult timp pentru cei dragi si limiteaza-l pe cel petrecut la masa. (I.C.)