Sandra Ionescu Sarbatorile se apropie cu pasi repezi, iar tu ai vrea sa-i rasfeti pe cei dragi cu obiecte cat mai pretioase, pe masura dragostei pe care le-o porti. Daca te-ai hotarat sa achizitionezi o bijuterie, nu trebuie sa ai incredere oarba in comerciant. Afla de la un veritabil specialist in bijuterii cum iti poti da seama daca banii tai se duc pe o podoaba veritabila. Valoarea unei bijuterii este data de urmatoarele componente: pretul metalului pretios, pretul pietrei pretioase, manopera si designul, la care se adauga taxele, in cazul in care aceasta provine din import. In cazul diamantelor comerciale (culoare de la G la J, claritate de la VVS la SI). In cazul bijuteriilor unicat, manopera si designul pot reprezenta jumatate din pretul bijuteriei.
Da!, ne-a spus Siegfried Cristofor, directorul unui magazin de bijuterii de lux. Bijuteriile sunt o investitie, in sensul in care pretul aurului se dubleaza la 4-5 ani, iar pretul diamantelor creste in medie cu 10% pe an (deci se dubleaza cam la 10 ani), a explicat specialistul.
In privinta diamantelor exista mai multe particularitati care le diferentiaza de alte pietre pretioase sau de falsuri: Cea mai importanta este conductivitatea termica, masurata cu testere speciale. Toate aceste informatii ar trebui sa se regaseasca pe certificatul de garantie emis de comerciant, ne-a spus Siegfried Cristofor. Deci, nu cumparati bijuterii fara certificat de garantie! Preturile nestematelor difera: Diamantul este cea mai scumpa piatra pretioasa. Mai accesibile, in ordinea descrescatoare a pretului, sunt rubinul, smaraldul si safirul, care pot fi cu 50-75% mai ieftine decat diamantul, ne-a mai spus specialistul. Atentie si la marcajele bijuteriilor: pentru aur de 14K se foloseste acest simbol sau 585. Pentru aurul de 18K se foloseste simbolul antementionat sau 750. In plus, conform legii, exista obligativitatea fiecarui comerciant de a marca bijuteria, fie cu marca proprie, fie la BNR. Argintul se marcheaza cu 925.
Orice bijuterie se poate deteriora in timp, in functie de cum este purtata. Daca este lovita sau vine frecvent in contact cu substante chimice ori abrazive, metalul se deformeaza, se zgarie, pietrele pot cadea sau se pot sparge, crapa etc. Aurul alb este, de fapt, aur galben acoperit cu un strat de rodiu – metal asemanator cu platina. Acest strat, cu o grosime de 0,5-0,7 microni, se poate sterge in timp. Partea metalica a oricarei bijuterii poate fi reconditionata cu usurinta. Procedurile nu sunt costisitoare, cca. 35-70 de lei.