Sandra Ionescu E epidemie de gripa, toata lumea e racita, iar riscurile ca si tu sa te imbolnavesti sunt foarte mari! Ce am putea face sa evitam virusurile sezonului? Specialistii site-ului webmd.com au alcatuit o lista de „obiceiuri necesare” pentru a tine gripa si febra la distanta.
Cu cat portia de somn e mai scurta, cu atat imunitatea ta e mai scazuta. In timpul somnului, organismul tau lupta si elimina microbii care iti pot afecta sanatatea. Unui adult ii este recomandat sa doarma cel putin opt ore pe zi in aceasta perioada, iar un copil are nevoie de 12-13 ore de somn. Pune-ti familia la culcare mai devreme si o sa aveti o toamna linistita din punct de vedere medical!
Exercitiile fizice cresc puterea celulelor care combat bolile. Te poti zbengui sub dus, poti face genoflexiuni in fata dulapului de haine, pana te hotarasti cu ce sa te imbraci. Daca ai familie, dimineata da-le tuturor trezirea pe muzica ritmata si incepeti intinderile de rigoare. Pe cei mici ii puteti pune la dans timp de zece minute. Bucurati-va de acest moment frumos.
Asigura-te ca atat tu, cat si familia ta aveti in permanenta mainile curate, spalate cu sapun dezinfectant. Renunta la produsele de igiena foarte cremoase, foarte hidratante, dar care nu lupta atat de eficient impotriva microbilor. Opteaza pentru sapunuri care au strict scopul de a dezinfecta! Mai mult, incearca sa mentii sapunul pe maini timp de 10 secunde. In buzunare tine mereu cateva servetele umede, iar atunci cand speli rufe, prosoapele pune-le la cea mai inalta temperatura.
Toata lumea stie ca atunci cand esti bolnav trebuie sa bei foarte multe lichide. Dar, eficient este sa le bei pentru a preveni boala. Consumand cat mai multe fluide, vei mentine tesuturile cailor respiratorii moi, prevenind astfel ca microbii sa patrunda in corpul tau. Hidratarea stimuleaza si imunitatea corpului tau, facandu-o sa functioneze perfect!
Deschide geamurile zilnic si improspateaza-ti casa. In aerul inchis se aduna particule de praf, dezvoltandu-se in microbi. Geamul permanent inchis este raspunzator pentru migrene, pentru piele aspra si, in final, pentru gripa.
O casa supraincalzita promoveaza aerul uscat, mediul perfect pentru virusuri. Atunci cand membranele nasului, gatului si gurii sunt uscate, ele pot mentine microbii foarte bine. Foloseste un umidificator in casa, care iti va oferi aerul necesar sanatatii tale. Se gasesc in orice farmacie sau, ca o ultima solutie, poti pune un vas cu apa pe calorifer.
Iesi la plimbare in parc alaturi de familia ta. Daca nu ai timp sa iesi in parc, mergi pe jos pana la serviciu sau la magazinul alimentar, daca distanta nu este greu de parcurs. Putina meditatie, relaxare si un pic de exercitiu in plus iti vor oferi, pe langa o minte limpede, si un organism puternic.
Mananca natural! Mananca morcovi, kiwi, stafide, fasole verde, portocale, capsuni, iar acestea iti vor stimula fitonutrientii de vitamina C si carotenoide! Legumele precum broccoli, varza de Bruxelles si conopida sunt surse dezinfectante ale trupului. Da-i copilului tau cinci portii de fructe si legume crude pe zi!
Zaharul produce acid in corpul tau, iar acesta va fi preocupat in lupta cu acesta, decat in lupta cu microbii. Mananca mai putine dulciuri, suplimentand nevoia de zahar cu fructe.
Doctorii spun ca majoritatea copiilor nu primesc micronutrientii de care au nevoie din ceea ce mananca, deci organismul lor este mai slabit decat ar trebui sa fie. De aceea e bine sa-i dai micutului tau un supliment zilnic de vitamina C, de calciu si de magneziu. Mai mult, aceasta nevoie o ai si tu! Ca adult, mancarea sanatoasa iti lipseste de zece ori mai mult din farfurie decat unui copil.