Ionela Chircu Chiar daca se apropie iarna, termometrul din locuinta nu trebuie sa indice o valoare mai mica de 20 de grade Celsius pentru ca organismul uman sa-si desfasoare activitatile intr-un ritm normal.
Pe timp de iarna, asigurarea permanenta a acestui climat te obliga sa apelezi la diverse metode de incalzire. Fie ramai racordat la reteaua publica de termoficare, fie soliciti debransarea si cauti sa folosesti sisteme independente. Calorifele din fonta au o eficienta sporita datorita puterii termice mari, pe metru patrat de radiator, si o buna rezistenta in timp. Sunt insa, mai greu de montat si au un pret destul de ridicat. Caloriferele din aluminiu si cele din otel au o buna rezistenta la presiune si puteri termice mari pe metru liniar. Costul caloriferelor cu o garantie de functionare de 15 ani ajunge la 120 de lei pentru cel din fonta si la 50 de lei pentru cel din aluminiu. Centrala termica este cea mai scumpa sursa de incalzire, dar si cea mai eficienta. Confortul de caldura si apa calda este asigurat imediat, centrala avand capacitatea de a incalzi o suprafata foarte mare a casei. Pretul unei centrale depaseste 1.400 lei, dar consumul de combustibil este redus. Daca stai la curte, eficienta este si soba. Cu aproximativ 1.000 de lei o vei avea construita si gata de functionare.
La fel de bun este si aparatul de aer conditionat care are puterea de a incalzi intreaga camera si asta doar in schimbul a cel putin 500 de lei. Daca nu ai resursele financiare necesare pentru achizitionarea unui astfel de aparat, incearca sa-ti incalzesti locuinta cumparand un resou electric. Costa doar 107 lei.
Uneori montajul elementelor este inclus in pretul de comercializare. Totusi, in mod obisnuit, instalarea se plateste. Aerul conditionat – intre 200 si 350 de lei Centrala termica de apartament – intre 200 si 250 de lei Caloriferul – 100 de lei