Ceasul a sunat, e timpul sa treci la urmatorul pas firesc al vietii: maternitatea! Dar oare te-ai pregatit suficient pentru o sarcina? Nimeni nu s-a nascut invatat, iar sfaturile pregatite de specialisti au menirea sa reduca riscurile. Sunt pasi simpli pe care trebuie sa-i urmam inainte de a ne pune „pe treaba”! Sandra Ionescu
Supune-te testelor si afla starea ta de sanatate de la interior spre exterior. Vezi in ce masura esti apta pentru a purta un copil in pantece. Testul Papanicolau si analizele de secretie sunt obligatorii, dar spune-i medicului si ce metode contraceptive ai folosit pana acum. Ideal ar fi ca si viitorul tatic sa se supuna analizelor. Opteaza si pentru o analiza urinara, dar si unele de coprocultura!
Acestea reflecta foarte bine starea generala a sanatatii organismului tau. Important este sa nu suferi de anemii, infectii, probleme de tiroida sau stafilococi! Daca analizele de laborator nu au rezultate foarte bune, amanati conceperea pana dupa tratament. Pe perioada sarcinii nu este indicat sa luati medicatie! Mai mult, orice afectiune, oricat de minora ar parea, ea ar putea afecta sarcina.
Infectiile dentare nu sunt niciodata de neglijat. Ele aduc si alte probleme, pe langa durerile locale. Medicii spun ca saliva poate transporta microbi in sto-mac si astfel intregul organism va fi infectat. Totodata, infectiile dentare favorizeaza aparitia bolilor prin scaderea imunitatii!
Mananca orice, oricat, atat timp cat este un produs natural si sanatos, iar acesta nu iti da indigestii sau alte afectiuni intestinale. Incearca sa-ti reglezi mesele, deoarece, dupa aparitia unui bebe in viata ta, totul va fi facut dupa un program! Nu te ingrijora de greutatea ta. Pentru o sarcina, ideal este sa ai greutatea ta normala. Totusi, daca vrei neaparat sa dai ceva jos, poti face sport!
Arunca tigarile definitiv pe geam! Orice femeie trebuie sa inteleaga mesajul medicilor: fumatul dauneaza extrem de grav sarcinii! Nici alcoolul nu mai e binevenit, mai ales in primele luni de sarcina, iar cafea – mai rar. E bine de stiut ca in primul trimestru de sarcina se dezvolta sistemul nervos al copilului. Nu-l „hrani” cu alcool sau cofeina!
Daca ai mici indoieli, daca ti se pare ca viata ta se va schimba in rau dupa venirea unui copil pe lume, mergi si discuta cu un astfel de specialist. El te va indruma prin pasii postnatali. Daca nu ai timp sau venitul necesar pentru a apela la astfel de consiliere, mergi in vizita la o prietena care are copil. Vezi cu ochii tai cum se petrece o zi din viata unei mame.