Conform nutritionistilor, cea mai eficienta metoda de a ajunge la greutatea ideala este sa alegeti alimente sanatoase cu un continut mare de proteine, cum ar fi pestele, fasolea, nucile si boabele de soia. Andrei Sion Consumul corect de proteine poate fi solutia ideala pentru pierderea excesului de greutate si evitarea problemelor de sanatate. Potrivit cercetatorilor americani, mesele bazate pe proteine sunt cele mai satioase si va impiedica sa mancati in exces. In plus, nutritionistii au aratat ca cea mai sanatoasa metoda de a ajunge la greutatea ideala este sa cresteti nivelul de calorii provenind din proteine si sa reduceti aportul de calorii din grasimi. Un consum redus de proteine este foarte periculos pentru organism deoarece aceste substante sunt esentiale pentru dezvoltarea si mentinerea masei musculare si osoase. Cantitatea zilnica de proteine pe care trebuie sa o consumati difera in functie de varsta si sex si se imparte astfel: copiii sub 13 ani au nevoie de 10 grame de proteine pe zi,? adolescentii de 52 de grame, adolescentele de 46 grame,? iar consumul zilnic al adultilor este de aproximativ 56 de grame, pentru barbati, si respectiv 46 de grame de proteine pentru femei. O exceptie o reprezinta femeile insarcinate si care alapteaza, care au nevoie de un consum de 71 de grame de proteine pe zi. Pentru a va asigura necesarul zilnic de proteine cititi etichetele alimentelor pentru a verifica continutul de proteine. Un alt factor important este sa alegeti cele mai sanatoase surse de proteine. Un consumator frecvent de carne isi poate asigura usor necesarul de proteine, insa trebuie sa evite carnea bogata in grasimi saturate. Pestele este o sursa excelenta de proteine si va poate proteja de afectiunile cardiace prin continutul de acizi grasi. Ouale sunt la randul lor abundente in proteine, insa consumate in exces va pot mari colesterolul. Studiile arata ca cele mai sanatoase surse de proteine sunt cele vegetale, alimente ca fasolea, nucile sau boabele de soia putand sa asigure necesarul de proteine chiar si in cazul unei diete vegetariene. Mai mult, fibrele si fitochimicalele din legume pot reduce riscul de cancer.