Crescatorii de ovine nu vor mai sacrifica la fel de multi miei ca in anii trecuti, ci cel mult doua milioane. Nici magazinele alimentare nu vor mai comanda cantitati mari din import. Ionela Chircu Masa de Paste a romanilor nu va fi la fel de imbelsugata ca in anii trecuti. Ingrijorati ca oamenii de rand vor renunta la multe dintre preparatele traditionale din carne de miel, pe fondul crizei, ciobanii nu se mai pripesc sa-si sacrifice animalele. De sfintele Sarbatori Pascale, crescatorii de ovine nu mai sunt dispusi sa taie milioane de miei si sa ramana cu marfa nevanduta ca anul trecut. „O sa livram doar daca o sa avem comenzi. Depinde cat va vrea publicul sa manance de Paste”, ne-a spus Mihai Dumitriu, presedintele Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine. Se estimeaza ca, din cei opt milioane de miei care s-au nascut in aceasta iarna, ciobanii vor taia cel mult un milion si jumatate-doua milioane. Nici magazinele de specialitate nu vor fi umplute cu carne pana la limita capacitatii lor. Comerciantii apreciaza si ei ca vanzarile vor scadea semnificativ si nu vor mai comanda cantitati mari din import. Numai 20% din carnea de miel pe care o vom gasi in preajma sarbatorilor in magazine va fi adusa din strainatate. „Pretul carnii de miel va ajunge la 15-20 lei pe kilogram”, ne-a mai spus Mihai Dumitriu. Deoarece nici in acest an nu exista o piata special amenajata sau un abator, mieii vor fi sacrificati ca in anii trecuti, adica in camp si fara un medic veterinar in apropiere.