Cele mai periculoase alimente care produc colesterol nesanatos sunt grasimile trans din margarine, uleiuri vegetale partial hidrogenate, cartofi prajiti sau alimente fast-food. De asemenea, colesterolul creste din cauza produselor de patiserie, a branzeturilor bogate in grasimi si carnii grase. Andrei Sion Colesterolul are un rol esential pentru sanatate pentru ca este modalitatea prin care organismul proceseaza grasimile din dieta, care sunt vitale pentru inmultirea celulelor, hormonilor, sarurilor biliare si vitaminei D. Grasimile nu se pot dizolva in sange si de aceea ficatul le inmagazineaza in colesterol, care este transportat prin organism prin intermediul lipoproteinelor. Acestea pot fi de densitate scazuta (low density lipoproteins sau LDL) sau de densitate crescuta (high density lipoproteins sau HDL). Lipoproteinele LDL pot depune grasimile si colesterolul pe peretii arterelor, formand placi care ingusteaza vasele de sange, afectand pe termen lung inima si circulatia. Lipoproteinele HDL au, insa, un efect invers si protejeaza sistemul cardiovascular, curatand arterele de depozitele de grasime. Dieta este esentiala pentru controlul colesterolului. O alimentatie bogata in grasimi saturate, gasite in produsele de patiserie, carnea grasa si branzeturile cu multe grasimi cresc cantitatea de LDL. Insa, cele mai periculoase grasimi sunt cele trans. Acestea se formeaza prin incalzirea uleiurilor vegetale si se gasesesc in margarine, uleiuri vegetale partial hidrogenate, cartofi prajiti sau alimente fast-food. Fulgii de ovaz, boabele de leguminoase si fructele sunt bogate in fibre solubile care scad nivelul de LDL. De asemenea, grasimile omega-3 din pestii uleiosi, ca scrumbia, tonul, sardinele si somonul stabilizeaza nivelul de lipoproteine. Grasimile monosaturate din uleiul de masline si grasimile polinesaturate din porumb si uleiul de floarea-soarelui reduc la randul lor LDL-ul. Pentru a stabiliza cantitatea de LDL, expertii recomanda cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi si o cantitate mica de alcool consumata de patru-sase ori pe saptamana.