Pentru prevenirea contaminarii, spalati-va mainile cu sapun si apa calda inainte sa manipulati alimentele si evitati preparatele crude si slab gatite din carne rosie si de pui. Andrei Sion Salmonella este o bacterie care poate trai in tractul intestinal al oamenilor si al animalelor. Cele mai raspandite afectiuni cauzate de aceasta bacterie sunt salmonellozele, un tip de toxiinfectie alimentara. Site-ul Webmd prezinta cauzele, simptomele si optiunile de tratament ale acestei afectiuni. Orice aliment crud de origine animala, dar si unele fructe si legume pot fi infestate cu bacteria salmonella. Specialistii spun ca ar trebui evitate preparatele crude si slab gatite din carne rosie, carne de pui, oua si produse lactate nepasteurizate. Gatitul minutios poate ucide salmonella. Insa, in cazul fructelor si legumelor, simpla spalare a acestor produse ar putea sa nu fie indeajuns. Medicii recomanda ca, in cazul unei epidemii de salmonella, sa nu mancati produsele care au fost anuntate ca fiind contaminate, nici chiar gatite. Agentia pentru Alimentatie si Medicamente din Statele Unite (FDA) ofera urmatoarele sfaturi pentru prevenirea toxiinfectiei alimentare: spalati-va mainile cu sapun si apa calda inainte sa manipulati alimentele, spalati produsele cu atentie sub un jet de apa, nu in chiuveta, folositi o masa de taiat si ustensile curate. Animalele de casa pot fi purtatoare de salmonella la randul lor. Cele mai predispuse sunt testoasele, serpii si alte reptile, dar si pasarile. Spalati-va de fiecare data cu atentie cand intrati in contact cu un astfel de animal. Simptomele salmonellozei sunt crampele abdominale, diareea si febra, care se dezvolta la 12-72 de ore de la infestare. Majoritatea persoanelor se vindeca dupa patru sau sapte zile, fara sa se trateze si doar consumand multe lichide. Antibioticele sunt folosite numai cand infectia cu salmonella s-a raspandit si in afara intestinelor. Cazurile serioase si potential fatale se intalnesc la copiii mici, batranii si persoanele cu un sistem imunitar slabit.